Over de arrestaties in Syrie

22 februari, 2012

Het kantoor werd donderdag om 13.30 binnengevallen door de beruchte inlichtingendienst van de luchtmacht, met ondersteuning van gewapende mannen in burger. In de verklaring wordt de angst en paniek beschreven – zeker gezien de officier die de leiding had over de operatie geen arrestatie of huiszoekingsbevel toonde. Paspoorten en mobiele telefoons van de medewerkers werden in beslag genomen en iedereen werd in één ruimte verzameld. Om 4 uur werd de groep naar een detentiecentrum van de veiligheidsdiensten gebracht.

In de statement worden alle namen genoemd van de gearresteerden. Naast directeur Mazen Darwish werd ook zijn vrouw journaliste Yara Badr gearresteerd. En Hani Zitani, professor aan de universiteit. Verschillende afgestudeerde academici werden opgepakt,  een tandarts, een student: Syriërs die zich in het SCM hard maakten voor mensenrechten en democratie. Ook twee bezoekers werden opgepakt.

De vrouwen die werden gearresteerd, waaronder Razan Ghazawi, zijn twee dagen later weer op straat gezet. Maar onder beperkingen: zij hebben hun paspoort niet terug en moeten zich dagelijks melden bij de veiligheidsdiensten.
 
De arrestanten worden waarschijnlijk vastgehouden in de El Mazza gevangenis in Damascus. Marteling en mishandeling is een wijdverspreid fenomeen in Syrische gevangenissen, met name de faciliteiten van de veiligheidsdiensten.

Men maakt zich dan ook ernstige zorgen over het lot van de gearresteerden. Het mediacentrum eist onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle arrestanten, en houdt de autoriteiten volledig verantwoordelijk voor de psychologische en fysieke integriteit van de gearresteerden. Ze roept op tot een einde van de willekeurige arrestaties en de intimidatie van journalisten en pleiters voor de vrijheid van meningsuiting.

Lees de volledige statement in het Engels.

Eerder riepen zowel de EU als de VN op tot vrijlating van de gearresteerde medewerkers van het Syrische mediacentrum.

Foto: Syria-Frames-Of-Freedom

Lees ook