Beeld2

Oscuro Animal

Elke keer als ik terugkeer naar het land waar ik vandaan kom, ben ik verbaasd over de bereidwilligheid van mensen om hun ervaringen tijdens de meer dan tien jaar durende burgeroorlog te delen. Geen gruwelijkheid is mij bespaard gebleven. Over de doden, de aanvallen en het uitroeien van een hele bevolking, zoals in Bakedu, de geboortestad van mijn ouders, krijg ik in detail te horen. Het luisteren naar die verhalen is niet leuk, laat staan het zien van de beelden. Maar hoe vertel je een oorlogsverhaal? Hoe verfilm je het? Toon of beschrijf je extreme gruwelijkheden zoals in Beasts of No Nation, een film over een burgeroorlog in een niet nader genoemd Afrikaans land? Of pak je het anders aan, door de verschrikkingen te suggereren? Voor die laatste optie koos Felipe Guerrero om zijn verhaal over een burgeroorlog te vertellen.

Oscuro Animal gaat over drie vrouwen die zich in een door oorlog geteisterd land bevinden. Na de dood van haar familie blijft Rocio alleen over en probeert te ontsnappen uit een gebied omringd door vijanden. La Mona, die stelselmatig wordt misbruikt door een paramilitair, neemt het heft in eigen hand door hem te doden en op de vlucht te slaan. Ook Nelsa, zelf een paramilitair, besluit nadat ze betrokken was bij een aanval waarbij onschuldige boeren zijn gedood, zich met behulp van een collega te distantiëren van haar eenheid. Zo vluchten de drie vrouwen allemaal op zoek naar een soort vrijheid, een soort rust.

Felipe Guerrero vertelt een gruwelijk verhaal op een draaglijke manier. Maar de ellende die deze - gedurende de hele film zwijgende - vrouwen hebben meegemaakt, staat op hun gezicht te lezen. Geen subtiliteit kan hun geschiedenis verhullen. Oscuro Animal blijft een film over oorlog, het beest dat jacht maakt op die drie vrouwen.

De film Oscuro Animal van Felipe Guerrero is tot en met zaterdag 6 februari te zien op International Film Festival Rotterdam.

Vamba Sehrif

Vamba Sherif is in Liberia geboren. Sinds 1993 woont hij in Nederland en ontpopt zich tot een succesvol schrijver. In zijn boeken koppelt hij grote thema's en politieke gebeurtenissen, zoals de burgeroorlog in Liberia of de aanslag op de Twin Towers, aan het leven van gewone mensen. Hij schreef vijf romans, waaronder De getuige (2011), Zwijgplicht (2007), Het koninkrijk van Sebah (2003) en Het land van de vaders (1999). Zijn boeken zijn uitgegeven in meerdere talen. Sherifs meeste ambitieuze roman, De Zwarte Napoleon, verscheen eind 2015. Hij werkt aan een nieuwe roman en een toneelstuk.

Tijdens International Film Festival Rotterdam (IFFR) schrijft Sherif voor Hivos over de acht genomineerde films in de Hivos Tiger Award Competition. Hivos is hoofdsponsor van IFFR en steunt filmmakers wereldwijd.