Beeld2
Foto: Robert Stout

Organisatie EMMA geeft hulp aan Yezidi-vrouwen

Behar Ali is een vrouw met een missie. Als jonge vrouw werd zij getroffen door de beruchte gifgasaanval op Halabja, eind jaren tachtig in Irak. Toen Saddam Hussein halverwege de jaren negentig zijn zoveelste geweldscampagne tegen de Koerden begon, vluchtte Behar naar Nederland waar ze zich specialiseerde in vrouwenrechten.

Na de val van Saddam keerde ze terug naar Noord-Irak om te helpen met de wederopbouw van haar land. En wederopbouw is nog steeds van levensbelang in Irak dat geteisterd werd door oorlog en wreedheden van de zelfbenoemde Islamitische Staat, oftewel IS.

“Als de situatie verbetert zullen minder mensen vluchten”, stelt Behar droog vast. Bekend is dat duizenden meisjes en jonge vrouwen door IS-strijders gevangen zijn genomen en systematisch verkracht en verhandeld. Met name in Mosoel, de eeuwenoude stad die in de zomer van 2014 door IS-strijders werd ingenomen en bij het schrijven van dit artikel werd belegerd.

EMMA

De vrouwen die zijn bevrijd kunnen terecht bij EMMA, de partnerorganisatie van Hivos waaraan Behar leiding geeft en die psychosociale hulp verleent aan de slachtoffers van de islamitische extremisten. “Er kloppen vrouwen bij ons aan van wie de hele familie door IS is vermoord. Het leed dat velen hebben moeten doorstaan is onvoorstelbaar”, zegt Behar.

Opvang en cursussen

EMMA – ‘wij’ in het Koerdisch – maakt zich onder deze omstandigheden hard voor legalisering van abortus, en vangt gevluchte Yezidi’s op in een speciaal daarop ingericht centrum in een van de vele vluchtelingenkampen rond Duhok. Daar krijgen ze traumabehandeling en wordt de blik weer voorzichtig op de toekomst gericht. Sinds de oorlog tegen IS rijst de stroom ontheemden de pan uit. Behar: “Er is hier zoveel meer hulp nodig. Ik droom van een tweede centrum in Sinjar.”

Om de vrouwen in het kamp te helpen hun gedachten te verzetten en zich verder te ontwikkelen heeft EMMA, met de steun van onze donateurs, verschillende cursussen opgezet. Bijvoorbeeld in fotografie, ICT en theater. De eerste proef was een groot succes. “De vrouwen zijn even niet meer bezig met het verleden, maar werken aan iets nieuws en ontwikkelen zichzelf. Het geeft ze energie en de moed om weer vooruit te kijken.” En dat is hard nodig zolang de vrouwen het kamp niet kunnen verlaten.

Help je mee de opvang en hulp aan Yezidi-vrouwen uit te breiden? Dat kan met jouw donatie.

Doneer nu

Beeld2
Een Yezidi familie in het vluchtelingenkamp bij Zakho. Foto: Rebin Challak