Optimisten centraal op Wereldhumanismedag

20 juni, 2011

Wereldhumanismedag staat dit jaar in het teken van levensoptimisme. In de uitzending laten optimistische, eigenzinnige mensen uit verschillende delen van de wereld zien hoe zij het heft in eigen handen nemen en zo de regie over hun eigen leven – essentieel voor het humanisme – in praktijk brengen. Dit jaar speciale aandacht voor lokale helden. Ze zijn te zien om 08.53, 09.38, 15.55, 16.05, 17.09, 23.52 uur op Nederland 2. Een aantal filmpjes is hieronder te zien, andere zie je op het YouTube kanaal van Human!

Luis Soriano, ColombiaMeester Luis reist door het plattelandsgebied ‘Gloria Magdalena’ op zoek naar leerlingen. Met een enorme dosis enthousiasme leert hij kinderen lezen en schrijven. Zijn ‘Biblioburro’ wordt gedragen door de twee ezels Alfa en Beto.

 

Justi Duran, SpanjeIedereen in het dorp kent Justi , een onvermoeibare dame van in de 70. Ze helpt graag, haar motto is: “Wat jij over hebt, kan een ander gebruiken.”  Thuis verzamelt ze spullen die ze krijgt van winkeliers. Het is een grote ongeorganiseerde boel, maar wie iets nodig heeft, kan bij haar aankloppen.

 

Beatrice Nyariara, KeniaGender Defenders. De  70-jarige Beatrice Nyariara geeft senioren zelfverdedigingsles in de sloppenwijk van Korogocho.  Daar komen vooral oudere vrouwen op af en dat is niet zonder reden.  Zij zijn steeds vaker het slachtoffer van verkrachters, omdat volgens de daders ‘oude vrouwen geen AIDS hebben’.

 

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer