Optimisten centraal op Wereldhumanismedag

20 juni, 2011

Wereldhumanismedag staat dit jaar in het teken van levensoptimisme. In de uitzending laten optimistische, eigenzinnige mensen uit verschillende delen van de wereld zien hoe zij het heft in eigen handen nemen en zo de regie over hun eigen leven – essentieel voor het humanisme – in praktijk brengen. Dit jaar speciale aandacht voor lokale helden. Ze zijn te zien om 08.53, 09.38, 15.55, 16.05, 17.09, 23.52 uur op Nederland 2. Een aantal filmpjes is hieronder te zien, andere zie je op het YouTube kanaal van Human!

Luis Soriano, ColombiaMeester Luis reist door het plattelandsgebied ‘Gloria Magdalena’ op zoek naar leerlingen. Met een enorme dosis enthousiasme leert hij kinderen lezen en schrijven. Zijn ‘Biblioburro’ wordt gedragen door de twee ezels Alfa en Beto.

 

Justi Duran, SpanjeIedereen in het dorp kent Justi , een onvermoeibare dame van in de 70. Ze helpt graag, haar motto is: “Wat jij over hebt, kan een ander gebruiken.”  Thuis verzamelt ze spullen die ze krijgt van winkeliers. Het is een grote ongeorganiseerde boel, maar wie iets nodig heeft, kan bij haar aankloppen.

 

Beatrice Nyariara, KeniaGender Defenders. De  70-jarige Beatrice Nyariara geeft senioren zelfverdedigingsles in de sloppenwijk van Korogocho.  Daar komen vooral oudere vrouwen op af en dat is niet zonder reden.  Zij zijn steeds vaker het slachtoffer van verkrachters, omdat volgens de daders ‘oude vrouwen geen AIDS hebben’.

 

Lees ook