Optimisten centraal op Wereldhumanismedag

10 juni, 2011

Wereldhumanismedag staat dit jaar in het teken van levensoptimisme. In de uitzending laten optimistische, eigenzinnige mensen uit verschillende delen van de wereld zien hoe zij het heft in eigen handen nemen en zo de regie over hun eigen leven – essentieel voor het humanisme – in praktijk brengen. Dit jaar speciale aandacht voor lokale helden. Ze zijn te zien om 08.53, 09.38, 15.55, 16.05, 17.09, 23.52 uur op Nederland 2.

Luis Soriano, ColombiaMeester Luis reist door het plattelandsgebied ‘Gloria Magdalena’ op zoek naar leerlingen. Met een enorme dosis enthousiasme leert hij kinderen lezen en schrijven. Zijn ‘Biblioburro’ wordt gedragen door de twee ezels Alfa en Beto.

Justi Duran, SpanjeIedereen in het dorp kent Justi , een onvermoeibare dame van in de 70. Ze helpt graag, haar motto is: “Wat jij over hebt, kan een ander gebruiken.”  Thuis verzamelt ze spullen die ze krijgt van winkeliers. Het is een grote ongeorganiseerde boel, maar wie iets nodig heeft, kan bij haar aankloppen.

Mo en Jo, EngelandHet gepensioneerde  stel  Mo en Jo (Joanne Goody-Orris and Maurice Benton) ondersteunt de Britse troepen in Afghanistan door ze pakketjes toe te sturen met cadeautjes en een persoonlijke brief. Het  Ministerie van Defensie is niet blij met deze onverwachte hulp, ze vinden het onveilig. Mo en Jo laten zich echter niet weerhouden en gaan gewoon door “totdat onze jongens terug zijn”.

Beatrice Nyariara, KeniaGender Defenders. De  70-jarige Beatrice Nyariara geeft senioren zelfverdedigingsles in de sloppenwijk van Korogocho.  Daar komen vooral oudere vrouwen op af en dat is niet zonder reden.  Zij zijn steeds vaker het slachtoffer van verkrachters, omdat volgens de daders ‘oude vrouwen geen AIDS hebben’.

Efren Penaforida, FilipijnenDertiger en voormalig bendelid Efren Penaforida heeft zijn leven drastisch omgegooid.  Hij trekt nu met een handkarschool de sloppenwijk  in om kinderen les te geven. Efren doet het werk al zo’n tien jaar, inmiddels wordt hij bijgestaan door tieners die hij zelf heeft onderwezen.

Lees ook