Oproep tot onmiddelijke vrijlating van Syrische arrestanten

23 februari, 2012

De inval werd uitgevoerd door officieren van de beruchte inlichtingendienst van de luchtmacht, de meest gevreesde veiligheidsdienst van Syrië. De officieren werden ondersteund door bewapende mannen in burger. Ondergetekende organisaties menen dat Mazen Darwish en zijn collega’s  vanwege hun vreedzame activiteiten als mensenrechten verdedigers, bloggers en journalisten gearresteerd zijn.

“De inval bij het SCM kantoor en de detentie van Mazen Darwish en zijn collega’s,  is een nieuwe aanval van de Syrische veiligheidsdiensten op Syrische mensenrechtenactivisten, en hun recht op vrijheid van mening en vereniging. Het is een poging om iedereen het zwijgen op te leggen , die de grove mensenrechtenschendingen van Syrische troepen documenteren en naar buiten brengen,”, zo stellen de organisaties. “De Syrische autoriteiten moeten deze personen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten.”

Men neemt aan dat de arrestanten in de El Mazza gevangenis zitten, het detentiecentrum van de veiligheidsdienst in Damascus. Marteling en mishandeling zijn wijdverspreid en systematisch in Syrische gevangenissen, met name in dit soort faciliteiten van de veiligheidsdiensten.

“Het is de verantwoordelijkheid van de Syrische autoriteiten om Mazen Darwish en zijn collega’s tegen mishandeling en marteling te beschermen en te verzekeren dat, zolang ze in detentie zitten, hun recht op advocaten, familie en onafhankelijke artsen volledig gegarandeerd worden”, eisen de organisaties. “In plaats van mensenrechtenactivisten aan zulke mishandelingen bloot te stellen zouden de Syrische autoriteiten hun aanvallen op alle Syriërs die zich voor mensenrechten inzetten moeten staken.”

Abdorrahman Boroumand Foundation

Alkarama Foundation

Amnesty International

Arab Network for human rights information

Arab Working Group for Media Monitoring

ARTICLE 19: Global Campaign for Free Expression

Association For Women’s Rights in Development

Cairo Institute for Human Rights Studies

Committee to Protect Journalists

Community Media network

Damascus Center for Human Rights Studies

Doha Centre for Media Freedom

Euro-Mediterranean Human Rights Network

Free Press Unlimited

FRONT LINE DEFENDERS

Gulf Centre for Human Rights

Human Rights Watch

Hivos

IKV Pax Christi

Index on Censorship

International Campaign for Human Rights in Iran

International Commission of Jurists

International Media Support

International Press Institute

Iran Human Rights Documentation Center

Iraqi Journalists’ Rights’ Defense association

Justice for Iran

Maharat Foundation 

Observatory for the protection of Human Rights Defenders, joint  programme of the International Federation for Human Rights (FIDH) and  the World Organisation Against Torture (OMCT)

Reporters Without Borders

Roland Berger Foundation

Samir Kassir Foundation – SKeyes Center for media and Cultural Freedom.

Syrian Organization for Human Rights – Swasiah

Witness

Women’s Learning Partnership

Lees ook