Oproep tegen anti-homowet Oeganda

10 februari, 2014

Op 20 december 2013 werd geheel onverwacht de zogeheten anti-homowet aangenomen. Homoseksualiteit was al strafbaar, maar nu riskeren LGBT’s levenslang voor ‘homoseksuele handelingen’, bovendien worden burgers strafbaar als zij  homo’s kennen maar niet aangeven bij de politie. Een wet die veel en veel verder gaat dan de anti-homo wetgeving in Rusland, die dezer dagen veelvuldig over de lippen komt.

Naast het feit dat de wet vele rechten schendt, namelijk het recht op privacy, op gelijkheid, op eerbiediging van privéleven,  familie- en gezinsleven, maakt hij tevens inbreuk op het recht op vrijheid van vereniging en vergadering, en het recht op vrijheid van meningsuiting.
"Ik kan nog steeds niet geloven dat dit gebeurt", zegt Adrian Jjuuko van het Human Rights Awareness and Promotion Forum vanuit Oeganda, met wie Hivos al lang samenwerkt. "Deze wet verklaart LGBT’s in feite vogelvrij."

Vrijbrief Hivos maakt zich ernstige zorgen over de implicaties van de wet op zeer korte termijn. “De parlementaire goedkeuring zal worden opgevat als een vrijbrief voor mensen in Oeganda om homo’s en lesbiennes het leven onmogelijk te maken”, zegt Edwin Huizing, algemeen directeur van Hivos.

De afgelopen jaren was Oeganda al het toneel van een reeks van geweldsincidenten tegen lesbienne’s, homo’s, bi- en transseksuelen (LGBT’s). Gevoed door religieus conservatisme en maatschappelijke afkeuring hebben LGBT’s veelvuldig te maken met mishandeling, bedreiging, chantage en afpersing. “Waarschijnlijk geeft de wet nog meer voeding aan een sfeer van paranoia en achterdocht zowel binnen als buiten de LGBT gemeenschap”, aldus Huizing.  

Gevreesd moet worden dat andere Afrikaanse landen in de Oegandese anti-homowet een voorbeeld zullen zien.

Kom ook in actieDeel de banner en Tweet #StopAHB #Sotchi, #UgandaLGBTi voor hen die hun leven riskeren omdat ze zijn wie ze zijn naar de president @StateHouseUg, het Oegandese parlement @Parliament_UG of de premier @AmamaMbabazi
> Gebruik onze banner
> Deel onze Tweet

Lees ook