Beeld2
Teresiah Njogu

Teresiah Njogu dopt haar eigen boontjes

Teresiah Njogu is alleenstaande moeder en boerin in Kenia. Ze heeft de nadelige gevolgen van de vercommercialisering van zaden door grote zaaigoedbedrijven aan den lijve ondervonden. Het kopen van zaaigoed kostte veel geld en ze moest extra werken om rond te komen. Bovendien gaan veel van deze grote bedrijven voor het snelle geld in plaats van kwaliteit, met slechte zaden en minder verschillende soorten gewassen tot gevolg.

Via het Seed Savers Network heeft Teresiah geleerd hoe ze zelf zaden kan selecteren en bewaren. Want het gaat niet alleen om de beschikbaarheid van zaden; zaadkwaliteit is een bepalende factor voor de productiviteit, zo heeft ze ervaren. Bovendien weet ze nu hoe ze de bodem kan verrijken en ongedierte en ziekten tegen kan gaan zonder het gebruik van chemicaliën en kunstmest.

Nu Teresiah niet meer afhankelijk is van commerciële zaaigoedbedrijven heeft ze meer voedselzekerheid, minder geldzorgen en betere kwaliteit zaden. "Als meer boeren dit proces zouden leren en omarmen, zouden ze niet langer slaven zijn van grote bedrijven.” Registratie van zaaigoed is daarin de eerste kleine stap: zo kunnen alle boeren zelf beschikken over kwalitatief goede zaden en wordt het verdwijnen van voedselgewassen tegengegaan.

Help je mee boeren de controle over zaden terug te geven? Samen kunnen we de macht van grote zaaigoedbedrijven doorbreken!

Doneer nu

“De zaadindustrie in Kenia is verpest door de verkoop van nepzaden. Door boeren aan te moedigen en te leren hun eigen zaden te selecteren en bewaren kan dit veranderen.”

Meer over open source zaaigoed

Loading...