Op kraamvisite met Metropolis

5 januari, 2012

De meer dan vijftig lokale correspondenten van VPRO’s Metropolis gaan iedere week wereldwijd op zoek naar opvallende verhalen uit het dagelijks leven van mensen in hun land. Presentator Stef Biemans stelt iedere week één onderwerp centraal. In deze aflevering: Baby’s. Alle reportages zijn in hun geheel te bekijken op de Metropolissite.

In India komt de verslaggever op kraamvisite bij baby Alisha, wiens feestje wordt opgeluisterd door de komst van een stel fraai uitgedoste travestieten. Zij komen ongevraagd aan huis om Alisha te zegenen. Haar ouders moeten maar liefst 170 euro neerleggen voor de ceremonie. En ze durven geen nee te zeggen, want het ritueel moet hun dochter beschermen tegen allerlei onheil.

Blauwe baby Ook op andere plekken vonden onze correspondenten bijzondere manieren om baby’s te behoeden voor ziekten en ongeluk. Paola bezoekt een Chimanenstam in Bolivia, waar ze hun baby’s vlak na de geboorte insmeren met de Jagua vrucht. Op het eerste gezicht is er niks aan de hand, maar na een nachtje slapen hebben de beschermende vruchtsappen de huid van de kleine Julian helemaal blauw gekleurd.
 
Hier in Nederland zijn we praktischer ingesteld en roepen we de hulp in van de familie Vos. Als babyproofers maken zij met allerhande stootblokjes, traphekjes en stopcontactplaatjes je huis klaar voor nieuwsgierig rondkruipende kleintjes.

Verder volgen we de trotse vader van Measleap uit Cambodja als hij vlak na haar geboorte de placenta in de familieboom in de achtertuin ophangt. En in Roemenië vinden we ook al zo’n betrokken vader. Tanasse runt een dorp waar hij aanstaande moeders opvangt die ongewenst zwanger zijn, maar geen abortus willen plegen. Ondertussen wonen er al zo’n 300 kinderen met hun moeders in het bergdorp. 

Hivos steunt het televisie programma en de website van Metropolis TV omdat het jonge correspondenten wereldwijd een kans geeft om reportages te maken en uit te zenden.  

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer