Op kraamvisite met Metropolis

5 januari, 2012

De meer dan vijftig lokale correspondenten van VPRO’s Metropolis gaan iedere week wereldwijd op zoek naar opvallende verhalen uit het dagelijks leven van mensen in hun land. Presentator Stef Biemans stelt iedere week één onderwerp centraal. In deze aflevering: Baby’s. Alle reportages zijn in hun geheel te bekijken op de Metropolissite.

In India komt de verslaggever op kraamvisite bij baby Alisha, wiens feestje wordt opgeluisterd door de komst van een stel fraai uitgedoste travestieten. Zij komen ongevraagd aan huis om Alisha te zegenen. Haar ouders moeten maar liefst 170 euro neerleggen voor de ceremonie. En ze durven geen nee te zeggen, want het ritueel moet hun dochter beschermen tegen allerlei onheil.

Blauwe baby Ook op andere plekken vonden onze correspondenten bijzondere manieren om baby’s te behoeden voor ziekten en ongeluk. Paola bezoekt een Chimanenstam in Bolivia, waar ze hun baby’s vlak na de geboorte insmeren met de Jagua vrucht. Op het eerste gezicht is er niks aan de hand, maar na een nachtje slapen hebben de beschermende vruchtsappen de huid van de kleine Julian helemaal blauw gekleurd.
 
Hier in Nederland zijn we praktischer ingesteld en roepen we de hulp in van de familie Vos. Als babyproofers maken zij met allerhande stootblokjes, traphekjes en stopcontactplaatjes je huis klaar voor nieuwsgierig rondkruipende kleintjes.

Verder volgen we de trotse vader van Measleap uit Cambodja als hij vlak na haar geboorte de placenta in de familieboom in de achtertuin ophangt. En in Roemenië vinden we ook al zo’n betrokken vader. Tanasse runt een dorp waar hij aanstaande moeders opvangt die ongewenst zwanger zijn, maar geen abortus willen plegen. Ondertussen wonen er al zo’n 300 kinderen met hun moeders in het bergdorp. 

Hivos steunt het televisie programma en de website van Metropolis TV omdat het jonge correspondenten wereldwijd een kans geeft om reportages te maken en uit te zenden.  

Lees ook