Beeld2
Foto: Hivos - Fauzan Ijazah

Jonge Jakartanen hacken hun stad

Op een mooie lentedag in 2014 kwamen 132 jonge Indonesiërs bijeen in de conferentiezaal van een hotel in Jakarta. Ze waren gestoken in comfortabele capuchontruien of hippe shirtjes en droegen opmerkelijk vaak een bril. Iedereen had een laptop meegenomen. Niet om te gamen of te surfen, maar om de wereld te verbeteren, gebruikmakend van data en technologie. De jongeren behoren tot een nieuwe generatie activisten, die opereren in de virtuele wereld. Desondanks werden tijdens de eerste Indonesische ‘hackathon’ innovaties gepresenteerd waar mensen écht wat aan hebben.

De hackaton, die #hackjak werd genoemd, was een initiatief van de gemeente Jakarta en het Southeast Asia Technology and Transparency Initiative (SEATTI). SEATTI, opgericht door Hivos en Omidyar Network, ondersteunt burgers en hun organisaties die met behulp van media en technologie proberen om publieke instituties transparanter te maken en verantwoording af te laten leggen.

Het woord hackathon is een samentrekking van het Engelse ‘hack’ en ‘marathon’. Tijdens een hackaton komen programmeurs samen om een bepaald probleem te ‘kraken’. Meestal buigen zij zich over een stuk software of de beveiliging van een website, maar steeds vaker worden ook problemen onder de loep genomen die niet alleen in de virtuele wereld bestaan. Dat is ook wat in Indonesische hoofdstad gebeurde. Deelnemers aan #hackjak hadden de beschikking over datasets van de overheid die tot dan toe nauwelijks toegankelijk waren voor het publiek. Zij werden gevraagd om met die data apps te ontwikkelen om de overheid effectiever en het leven van burgers eenvoudiger te maken.

#Hackjak

Deelnemers van #hackjak stortten zich op datasets die betrekking hadden op het verkeer in Jakarta en het budget van de gemeente. Het gemeentebudget is, zoals in elke stad, onderwerp van discussie. Waar gaat het geld aan op? Worden beloften waargemaakt? En vooral: gaat alles volgens het boekje? Het verkeer in Jakarta, dat altijd en overal muurvast staat, is misschien een nog belangrijker gespreksonderwerp. Op tijd op je werk komen, de goede bus pakken en niet beroofd worden terwijl je dat doet, is een dagelijkse opgave. Maar voor al die problemen, over verkeer en budget, bedachten de hackers een oplossing.

Een van de vier winnaars van de hackathon was APBD, een app die het gemeentebudget inzichtelijk maakt. In APBD wordt de beschikbare data gecategoriseerd, toegelicht en toegankelijk gemaakt in een simpel design. Gebruikers hebben bovendien de mogelijkheid contact op te nemen met de gemeente om onregelmatigheden te rapporteren. Appaja, een andere winnende app, geeft gebruikers handige informatie over de vele verschillende vormen van openbaar vervoer in de stad. Met Appaja zie je hoe je ergens het snelst komt, wat het goedkoopst is en waar de langste files staan. Problemen op de weg kunnen direct worden gerapporteerd, zodat de meest actuele reisinformatie altijd beschikbaar is. Om veiliger te reizen hebben de ontwikkelaars ervoor gezorgd dat je je smartphone niet uit je zak hoeft te halen als je je reis eenmaal hebt gepland: de app trilt wanneer je je bestemming hebt bereikt.

SEATTI

Apps als Appaja en APBD passen goed bij de ambitie van SEATTI om burgers met behulp van media en techniek toegang te geven tot informatie die relevant voor hen is. Het transparant maken van die informatie moet vervolgens leiden tot meer controle en uiteindelijk meer effectiviteit en rekenschap bij de overheid. In een gezonde democratie zijn overheden immers open over wat ze doen en laten zij zich controleren door burgers, organisaties en media.

De 132 jonge Indonesiërs die bijeenkwamen tijdens de hackathon in Jakarta ontwikkelden in twee dagen niet minder dan 53 apps. Die waren lang niet allemaal zo bruikbaar als Appaja en APBD, maar dat de deelnemers bruisten van inspiratie is duidelijk. Deze nieuwe generatie activisten, voor het eerst bijeen in Indonesië, hebben een wereld te winnen. Hun tijd is aangebroken.

Wil je ook bijdragen aan de programma's van Hivos?

Doneer nu

Op onze internationale site lees je meer over wat we wereldwijd doen voor transparantie & verantwoording.

Beeld2
Foto: Hivos - Fauzan Ijazah