Beeld2
Hivos - Kat Palasi

Het tweede leven van Moses

Aan Moses’ oude leven kwam abrupt een einde toen het virus toesloeg. Hij werd verstoten door zijn familie en moest een half jaar in het ziekenhuis blijven. Maar in die eenzame en bange tijd, begon ook zijn nieuwe leven. Hij werd opgenomen in een groep die er voor hem wilde zijn; die wist hoe je de ziekte kan bedwingen. Nu is Moses er voor anderen, met een stralende lach als levend bewijs.

Moses, 28 jaar oud, woont in Manila, hoofdstad van de Filipijnen. Niet de meest vriendelijke plek voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s), laat staan als zij besmet zijn met HIV. Het taboe dat rust op mensen die met de ziekte leven, is enorm. Vaak worden zij, net als Moses, verstoten door hun familie, soms kunnen zij niet eens rekenen op fatsoenlijke gezondheidszorg. Dat terwijl een leven met HIV nauwelijks nog verschilt van een leven zonder het virus. De juiste medicatie zorgt ervoor dat de levensverwachting van hiv-positieve mensen niet anders is dan die van anderen. Bovendien is de ziekte gemakkelijk te voorkomen als de goede informatie beschikbaar is.

Nieuwe familie

In het ziekenhuis werd Moses bezocht door medewerkers van Positive Action Foundation Philippines, Inc (PAFPI), een organisatie die is opgericht door mensen die zelf leven met HIV en precies begrijpen wat hun lotgenoten nodig hebben. PAFPI bezoekt ziekenhuizen, geeft voorlichting over het virus en moedigt mensen aan om zich te laten testen, maar is vooral van waarde door mensen als Moses een hart onder de riem te steken. PAFPI is als een familie die de kracht geeft om te blijven vechten tegen de ziekte en het stigma.

Het liefdevolle vangnet dat organisaties als PAFPI bieden is hard nodig op de eilanden van Zuidoost Azië. Het dubbele taboe dat rust op het bestaan van bijvoorbeeld hiv-positieve transgenders of mannen die seks hebben met mannen is een groot probleem. Om het stigma te vermijden, laten deze mensen zich soms liever niet testen. Voorlichting over de ziekte is daarnaast niet op hen gericht. Hierdoor is het risico dat het virus steeds weer wordt doorgegeven in deze kwetsbare groep erg groot.

In de Filipijnen, Indonesië, Oost-Timor en Maleisië worden organisaties als PAFPI gesteund door Hivos’ ISEAN programma, kort voor ‘Islands of Southeast Asia Network on Male and Transgender Sexual Health’. ISEAN leert beginnende organisaties hoe je een organisatie opzet en bestuurt, hoe je standpunten het beste kunt formuleren en uitdragen, hoe je vrijwilligers werft en inzet, hoe je campagne voert en meer. Daarnaast verbindt ISEAN verschillende organisaties met elkaar, zodat zij van elkaar kunnen leren en samen sterker staan. Zelf gebruikt ISEAN haar kennis om beleidsmakers te beïnvloeden en is het voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om aandacht te vragen voor de dagelijkse problemen van mensen als Moses, bijvoorbeeld door het gebruik van ICT en media.

Een nieuw leven

Op zijn Facebookpagina viert Moses zijn nieuwe leven met vrolijke selfies en dankbare woorden. Op 15 december 2014 plaatste hij een foto waarop te zien is hoe hij met een kerstmuts op in de auto zit met zijn collega’s. Ze staan geparkeerd voor het ziekenhuis waarin hij zelf zo lang lag, klaar om kerstpakketten uit te delen aan nieuwe lotgenoten.

Wil je ook bijdragen aan de strijd voor rechten van LHBT's?

Doneer nu

Op onze internationale site lees je meer over wat we wereldwijd doen voor sexuele rechten en diversiteit.