Onrust in Tanzania biedt kans op verandering

7 januari, 2011

De protesten vloeien voort uit de onvrede die ontstond na de landelijke verkiezingen in oktober van vorig jaar. De Chama Cha Mapinduzi (CCM; tot 1992 de enige toegestane partij) won die verkiezingen, maar verloor in de steden veel steun aan oppositiepartij Chadema. Toen de CCM weigerde de overwinning van Chadema in Arusha, een van de grootste steden van Tanzania, te erkennen, kwamen veel jongeren- in opstand.

Zelfvertrouwen
Het goede verkiezingsresultaat en de actiebereidheid van de achterban hebben de oppositie vervuld met een niet eerder gevoeld zelfvertrouwen. “Dat is erg positief”, zegt Miriam Elderhorst, Tanzaniaspecialist van Hivos. “Het is goed dat zaken als corruptie nu echt worden aangekaart en dat de oppositie zich daarin machtig begint te voelen. Blijkbaar is dat gevoel terecht, want de gewelddadige reactie van de CCM geeft aan dat de regering de nieuwe politieke situatie als bedreigend ervaart.”

Tegelijkertijd vindt Elderhorst het zorgelijk dat de protesten gepaard gaan met geweld. “Veel mensen stemmen op de zittende partij om de rust en stabiliteit die het land kenmerken te bewaren. Dat is begrijpelijk en dat moet de oppositie zich goed beseffen.”

Hivospartner EASUN, spin in het web van maatschappelijke organisaties in Tanzania, is hoopvol. “Jonge mensen worden ongeduldig en steunen openlijk de oppositie. Die lijkt namelijk écht naar de mensen te luisteren en belooft de corruptie aan te pakken. Dit in tegenstelling tot de CCM, die geen enkele visie heeft en alleen gericht is op het in stand houden van de eigen kliek.”

Maatschappelijke organisaties
Het is volgens Elderhorst nu van essentieel belang dat maatschappelijke organisaties als EASUN in actie komen. “Deze organisaties moeten zich aansluiten bij het protest en een rol gaan spelen in de organisatie ervan. Ze moeten het momentum gebruiken om het debat aan te gaan en vooral jongeren de kans geven om hun stem te laten horen. Op die manier krijgt vreedzaam verzet een kans en wordt de kans op werkelijke verandering groter.”

Dat verandering nodig is staat wat Elderhorst betreft niet ter discussie. “Tanzania is een land met democratische structuren die in de praktijk totaal niet werken. De machtige politieke elite zorgt weliswaar al decennialang voor rust, maar hanteert ook een systeem van ‘repressieve tolerantie’. Daarmee bedoel ik dat iedereen in bijvoorbeeld de media of de rechtspraak de mening van de regering moet verkondigen. Doe je dat niet, dan word je niet gehoord. Hoog tijd dat dit verandert.”

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer