Onrust in Tanzania biedt kans op verandering

7 januari, 2011

De protesten vloeien voort uit de onvrede die ontstond na de landelijke verkiezingen in oktober van vorig jaar. De Chama Cha Mapinduzi (CCM; tot 1992 de enige toegestane partij) won die verkiezingen, maar verloor in de steden veel steun aan oppositiepartij Chadema. Toen de CCM weigerde de overwinning van Chadema in Arusha, een van de grootste steden van Tanzania, te erkennen, kwamen veel jongeren- in opstand.

Zelfvertrouwen
Het goede verkiezingsresultaat en de actiebereidheid van de achterban hebben de oppositie vervuld met een niet eerder gevoeld zelfvertrouwen. “Dat is erg positief”, zegt Miriam Elderhorst, Tanzaniaspecialist van Hivos. “Het is goed dat zaken als corruptie nu echt worden aangekaart en dat de oppositie zich daarin machtig begint te voelen. Blijkbaar is dat gevoel terecht, want de gewelddadige reactie van de CCM geeft aan dat de regering de nieuwe politieke situatie als bedreigend ervaart.”

Tegelijkertijd vindt Elderhorst het zorgelijk dat de protesten gepaard gaan met geweld. “Veel mensen stemmen op de zittende partij om de rust en stabiliteit die het land kenmerken te bewaren. Dat is begrijpelijk en dat moet de oppositie zich goed beseffen.”

Hivospartner EASUN, spin in het web van maatschappelijke organisaties in Tanzania, is hoopvol. “Jonge mensen worden ongeduldig en steunen openlijk de oppositie. Die lijkt namelijk écht naar de mensen te luisteren en belooft de corruptie aan te pakken. Dit in tegenstelling tot de CCM, die geen enkele visie heeft en alleen gericht is op het in stand houden van de eigen kliek.”

Maatschappelijke organisaties
Het is volgens Elderhorst nu van essentieel belang dat maatschappelijke organisaties als EASUN in actie komen. “Deze organisaties moeten zich aansluiten bij het protest en een rol gaan spelen in de organisatie ervan. Ze moeten het momentum gebruiken om het debat aan te gaan en vooral jongeren de kans geven om hun stem te laten horen. Op die manier krijgt vreedzaam verzet een kans en wordt de kans op werkelijke verandering groter.”

Dat verandering nodig is staat wat Elderhorst betreft niet ter discussie. “Tanzania is een land met democratische structuren die in de praktijk totaal niet werken. De machtige politieke elite zorgt weliswaar al decennialang voor rust, maar hanteert ook een systeem van ‘repressieve tolerantie’. Daarmee bedoel ik dat iedereen in bijvoorbeeld de media of de rechtspraak de mening van de regering moet verkondigen. Doe je dat niet, dan word je niet gehoord. Hoog tijd dat dit verandert.”

Lees ook

 • ‘Film opent andere luikjes’

  29/05/2019

  Het Queer Film Festival sprak met onze programmamanager Sexual Rights & Diversity Karen Hammink over het belang en effect van film als het gaat om meer bewustwording en begrip voor LHBTI’s.

  Lees meer

 • Nieuw programma ‘Work: No Child’s Business’ ter bestrijding van kinderarbeid gelanceerd

  24/05/2019

  Stop Kinderarbeid (gecoördineerd door Hivos), UNICEF Nederland en Save the Children Nederland verwelkomen unieke kans om bij te dragen aan het uitbannen van kinderarbeid. 23 mei, Den Haag.  Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de Alliantie van deze organisaties €35 miljoen zal ontvangen om hun nieuwe programma ‘Work: No Child’s Business’ uit […]

  Lees meer

 • De revolutie van een oma

  23/05/2019

  De 81-jarige Elena uit Costa Rica is een moedige oma die opkomt voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Elk jaar maakt zij de regenboogvlaggen voor de pride parade. Ze werd het symbool voor acceptatie in een conservatief land. Haar kleindochter en LHBTI-activist Shi vertelt ons hun verhaal.

  Lees meer