Ondertitel de Tiran richt pijlen op Bashar Al-Assad

19 januari, 2012

Op de actiepagina zijn drie filmpjes te zien van de Syrische president Bashar Al-Assad. Het is de bedoeling dat deelnemers aan de actie hun creativiteit de vrije loop laten en de dictator in de filmpjes zelf ondertitelen.

Dictators laten vallenHet spreekt voor zich dat Hivos niet écht de pretentie heeft dat haar campagnes dictators laten vallen. Met de internetactie Ondertitel de Tiran wil Hivos aandacht vragen voor mensen die dat wél doen: activisten, kunstenaars, bloggers en gewone burgers die zich – met enorme risico´s –  uitspreken voor vrijheid, gerechtigheid en welvaart in hun land. Ook in Syrië voeren zij het verzet tegen de despoot aan: het bewind van dictator Bashar Al-Assad wordt openlijk bekritiseerd en bespot; kritiek vindt een weg naar buiten.

De val van Assad lijkt niet meer te voorkomen, maar juist kunstenaars en bloggers moeten nu vrezen voor hun leven. Cartoonist Ali Farzat werd ontvoerd en mishandeld, de zanger van een protestlied werd dood gevonden in een rivier, zonder stembanden. Bloggers spelen een kat en muisspel met veiligheidsdiensten. Met ‘Ondertitel de Tiran: de Syrië editie’, wil Hivos de schijnwerpers richten op hun strijd.

Satire en spotIn tientallen landen is het ondenkbaar om openlijk te spotten met de leider. Voor Hivos zijn satire en spot een goede graadmeter voor de mate van vrijheid van expressie. De mogelijkheid om een tiran te parodiëren symboliseert het schrille contrast tussen het vrije woord in Nederland en de staatscensuur in landen zoals Syrië en Iran.

Vrijheid van expressie is een essentieel ingrediënt voor een samenleving zonder onderdrukking. Daarom steunt Hivos partners in Afrika, Azië en Latijns Amerika die de creativiteit van mensen en de kracht van nieuwe technieken benutten om ruimte te creëren voor dialoog. Want kunst kan de macht uitdagen en ICT-toepassingen kunnen dictators laten vallen.

Doe mee! Ondertitel de Tiran!

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer