Ondertitel de Tiran richt pijlen op Bashar Al-Assad

19 januari, 2012

Op de actiepagina zijn drie filmpjes te zien van de Syrische president Bashar Al-Assad. Het is de bedoeling dat deelnemers aan de actie hun creativiteit de vrije loop laten en de dictator in de filmpjes zelf ondertitelen.

Dictators laten vallenHet spreekt voor zich dat Hivos niet écht de pretentie heeft dat haar campagnes dictators laten vallen. Met de internetactie Ondertitel de Tiran wil Hivos aandacht vragen voor mensen die dat wél doen: activisten, kunstenaars, bloggers en gewone burgers die zich – met enorme risico´s –  uitspreken voor vrijheid, gerechtigheid en welvaart in hun land. Ook in Syrië voeren zij het verzet tegen de despoot aan: het bewind van dictator Bashar Al-Assad wordt openlijk bekritiseerd en bespot; kritiek vindt een weg naar buiten.

De val van Assad lijkt niet meer te voorkomen, maar juist kunstenaars en bloggers moeten nu vrezen voor hun leven. Cartoonist Ali Farzat werd ontvoerd en mishandeld, de zanger van een protestlied werd dood gevonden in een rivier, zonder stembanden. Bloggers spelen een kat en muisspel met veiligheidsdiensten. Met ‘Ondertitel de Tiran: de Syrië editie’, wil Hivos de schijnwerpers richten op hun strijd.

Satire en spotIn tientallen landen is het ondenkbaar om openlijk te spotten met de leider. Voor Hivos zijn satire en spot een goede graadmeter voor de mate van vrijheid van expressie. De mogelijkheid om een tiran te parodiëren symboliseert het schrille contrast tussen het vrije woord in Nederland en de staatscensuur in landen zoals Syrië en Iran.

Vrijheid van expressie is een essentieel ingrediënt voor een samenleving zonder onderdrukking. Daarom steunt Hivos partners in Afrika, Azië en Latijns Amerika die de creativiteit van mensen en de kracht van nieuwe technieken benutten om ruimte te creëren voor dialoog. Want kunst kan de macht uitdagen en ICT-toepassingen kunnen dictators laten vallen.

Doe mee! Ondertitel de Tiran!

Lees ook