Oegandese praktijken: anti-homo incidenten in Zambia.

11 april, 2013

Sinds er vorige week in het nieuws verscheen dat vier homostellen hebben geprobeerd te trouwen, is er een felle anti-homodiscussie losgebarsten in Zambia. Activisten zijn opgepakt, haatzaaierij is niet van de lucht. Ook de EU ligt onder vuur. Volgens een krantenbericht in de Zambia Daily houdt de EU  Zambiaanse maatschappelijke organisaties een vette cheque voor om het homo-huwelijk te promoten. 

Tot vorige week werden in Zambia, in tegenstelling tot in bij voorbeeld Oeganda, nauwelijks homo’s opgepakt. Hoewel homoseksuele gemeenschap illegaal is (men kan tot 14 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen), is het in Zambia ongrondwettelijk om iemand op te pakken voor vermeende homoseksualiteit. Dat lijkt nu te veranderen. 

Hivos partner Friends of Rainka zegt hier over: "De politie is een klopjacht begonnen op LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) activisten. Ze hebben de bevolking opgeroepen om iedereen die vermoedelijk homoseksueel is, aan te geven voor verder onderzoek. Als gevolg hiervan is de LGBT gemeenschap in Zambia zeer angstig en staat zij onder extreme druk. De huizen en kantoren van een aantal LGBT organisaties werden door (vermoedelijk) politie in burger bezocht in een poging om hun werk te saboteren. "

Hivos steunt LGBT activisten in Zambia maar ook in Oeganda, Zimbabwe en andere landen door middel van financiering en trainingen. Zo proberen we activisten weerbaarder en sterker te maken en de veiligheid van activisten te vergroten. En dat is dus hard nodig. 

Lees meer over homorechten wereldwijd.

Foto: All rights reserved: None on Record

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer