Oegandese praktijken: anti-homo incidenten in Zambia.

11 april, 2013

Sinds er vorige week in het nieuws verscheen dat vier homostellen hebben geprobeerd te trouwen, is er een felle anti-homodiscussie losgebarsten in Zambia. Activisten zijn opgepakt, haatzaaierij is niet van de lucht. Ook de EU ligt onder vuur. Volgens een krantenbericht in de Zambia Daily houdt de EU  Zambiaanse maatschappelijke organisaties een vette cheque voor om het homo-huwelijk te promoten. 

Tot vorige week werden in Zambia, in tegenstelling tot in bij voorbeeld Oeganda, nauwelijks homo’s opgepakt. Hoewel homoseksuele gemeenschap illegaal is (men kan tot 14 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen), is het in Zambia ongrondwettelijk om iemand op te pakken voor vermeende homoseksualiteit. Dat lijkt nu te veranderen. 

Hivos partner Friends of Rainka zegt hier over: "De politie is een klopjacht begonnen op LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) activisten. Ze hebben de bevolking opgeroepen om iedereen die vermoedelijk homoseksueel is, aan te geven voor verder onderzoek. Als gevolg hiervan is de LGBT gemeenschap in Zambia zeer angstig en staat zij onder extreme druk. De huizen en kantoren van een aantal LGBT organisaties werden door (vermoedelijk) politie in burger bezocht in een poging om hun werk te saboteren. "

Hivos steunt LGBT activisten in Zambia maar ook in Oeganda, Zimbabwe en andere landen door middel van financiering en trainingen. Zo proberen we activisten weerbaarder en sterker te maken en de veiligheid van activisten te vergroten. En dat is dus hard nodig. 

Lees meer over homorechten wereldwijd.

Foto: All rights reserved: None on Record

Lees ook