Oegandese homo’s voor het gerecht

24 april, 2014

Voor Hivos is deze zaak kenmerkend voor het rampscenario dat zich momenteel ontvouwt in Oeganda. Op 24 februari dit jaar tekende de Oegandese president Yoweri Museveni de omstreden anti-homowet. Homoseksualiteit was al illegaal in Oeganda, maar sinds februari zijn angstaanjagende straffen wet geworden. Organisaties die homoseksualiteit ‘promoten’ zijn verboden.
 

Mukisa en MukasaTijdens een hoorzitting in februari verklaarden Mukisa en Mukasa dat ze het oneens zijn met de aanklacht, maar de gang naar de rechter konden ze niet voorkomen. In mei 2014 werd het tweetal op borgtocht vrijgelaten. Naar verwachting moeten Mukisa en Mukasa in juni voor de rechter verschijnen. Een andere zaak wegens homoseksuele handelingen strandde voordat de rechter er aan te pas kon komen. Veel verdachten zijn bereid forse boetes te betalen om een gevangenisstraf te voorkomen.

Begin april 2014 werden twee andere mannen gearresteerd in de Oegandese stad Oyam, nadat zij volgens de politie ‘op heterdaad betrapt waren’. Het is vooralsnog onduidelijk of en wanneer zij voor de rechter moeten verschijnen. Een woordvoerder van de politie wekte de indruk dat deze twee verdachten waren onderworpen aan medische tests om te bewijzen dat er seksueel contact had plaatsgevonden. Dergelijke onderzoeken zijn niet alleen wetenschappelijk dubieus, maar bovendien een grove schending van het recht op privacy.

Door dit soort schrijnende berichten lijkt de door Hivos gevreesde heksenjacht op LGBT’s in Oeganda nu werkelijkheid wordt. De afgelopen jaren was Oeganda al het toneel van een reeks geweldincidenten tegen lesbiennes, homo’s, bi- en transseksuelen en nu biedt het rechtssysteem hierbij een helpende hand.

Volgens mensenrechtenactivist Adrian Jjuuko, directeur van Hivos partner Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAPF), zijn er sinds de invoering van de anti-homowet verschillende gevallen van mensenrechtenschendingen jegens Oegandese LGBT’s geregistreerd. “Waaronder arrestaties, volksgerichten en invallen bij kantoren. Al deze acties zijn in strijd met de mensenrechten die gegarandeerd worden in het Afrikaans Handvest voor de rechten van de mens en de volkeren en andere internationale verdragen”, aldus Jjuuko. Momenteel vecht een coalitie van mensenrechtenorganisaties de anti-homowet aan bij de rechter.  

Lees ook