Oegandese homo’s vogelvrij door nieuwe wet

20 december, 2013

Naast het feit dat de wet vele rechten schendt, namelijk het recht op privacy, op gelijkheid, op eerbiediging van privéleven,  familie- en gezinsleven, maakt hij tevens inbreuk op het recht op vrijheid van vereniging en vergadering, en het recht op vrijheid van meningsuiting.

"Ik kan nog steeds niet geloven dat dit gebeurt", zegt Adrian Jjuuko van het Human Rights Awareness and Promotion Forum vanuit Oeganda, met wie Hivos al lang samenwerkt. "Deze wet verklaart LGBT’s in feite vogelvrij."

VrijbriefHivos maakt zich ernstige zorgen over de implicaties van de wet op zeer korte termijn. “De parlementaire goedkeuring zal worden opgevat als een vrijbrief voor mensen in Oeganda om homo’s en lesbiennes het leven onmogelijk te maken”, zegt Edwin Huizing, algemeen directeur van Hivos.

De afgelopen jaren was Oeganda al het toneel van een reeks van geweldsincidenten tegen lesbienne’s, homo’s, bi- en transseksuelen (LGBT’s). Gevoed door religieus conservatisme en maatschappelijke afkeuring hebben LGBT’s veelvuldig te maken met mishandeling, bedreiging, chantage en afpersing. “Waarschijnlijk geeft de wet nog meer voeding aan een sfeer van paranoia en achterdocht zowel binnen als buiten de LGBT gemeenschap”, aldus Huizing.   

Gevreesd moet worden dat andere Afrikaanse landen in de Oegandese anti-homowet een voorbeeld zullen zien.

Foto: some rights reserved riekhavoc’s

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer