Oeganda vertoont christelijk-fundamentalistische trekken

28 januari, 2011

Religieus fundamentalisme staat voor media en politiek de laatste jaren gelijk aan moslimfundamentalisme. Dat is onterecht, aldus Jansen. “Iran is altijd in het nieuws, maar het voortsluipend christelijk-fundamentalisme in tal van landen in het Zuiden niet. Het feit dat Oeganda trekken begint te vertonen van een christelijk fundamentalistische staat zou iedereen zorgen moeten baren.”

Uitsluiting
Aangemoedigd door de kerk moeten minderheden in landen als Oeganda het steeds vaker ontgelden. “Dit leidt tot een nog verdere polarisering en uitsluiting van tal van groepen in deze maatschappijen. Vooral LGBT’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders), mensen met HIV, vrouwen en etnische minderheden met een andere geloofsuiting zijn het slachtoffer.”

De tendens stemt Jansen somber. “Alle verworven vrijheden komen onder druk te staan. We kunnen niet eens meer praten over het verbeteren van rechten, eerder over het proberen vast te houden aan het weinige dat er nu is. Er zijn tal van voorbeelden waaruit blijkt dat we achteruit gaan op het gebied van de mensenrechten.

Mensenrechten
Om het tij te keren zou de Nederlandse regering mensenrechten als speerpunt moeten blijven houden en het niet gaan beschouwen als wisselgeld in economische onderhandelingen, vindt Jansen. “Economische ontwikkeling leidt niet automatisch tot meer aandacht voor mensenrechten, eerder tot het bevoorrechten van een selecte groep. En daar horen vrijwel zeker niet de LGBT’s en andere minderheden bij, die nu al geen toegang krijgen tot economische middelen.”

“Wat we nodig hebben zijn krachtige veroordelingen van dit geweld, oproepen tot een vrije en eerlijke samenleving voor iedereen, implementatie van de universele verklaring van de Rechten van de Mens in alle landen op de wereld en meer en directe investeringen in het opbouwen van maatschappelijke organisaties die hiervoor strijden. Overheden moeten verantwoordelijk worden gemaakt en gehouden voor schendingen van mensenrechten. En in dat licht zijn de organisaties die strijden voor de rechten van LGBT’s op dit moment veruit het slechtst af: minder dan 0,01 procent van de totale investeringen in ontwikkelingssamenwerking komen ten goede aan LGBT’s.”

“Genoeg gepraat dus! Walk the talk, solidariteit alleen is niet genoeg. Verandering moet van binnenuit komen, versterking van en investering in het maatschappelijk middenveld is onontbeerlijk!”

Lees ook

 • ‘Film opent andere luikjes’

  29/05/2019

  Het Queer Film Festival sprak met onze programmamanager Sexual Rights & Diversity Karen Hammink over het belang en effect van film als het gaat om meer bewustwording en begrip voor LHBTI’s.

  Lees meer

 • Nieuw programma ‘Work: No Child’s Business’ ter bestrijding van kinderarbeid gelanceerd

  24/05/2019

  Stop Kinderarbeid (gecoördineerd door Hivos), UNICEF Nederland en Save the Children Nederland verwelkomen unieke kans om bij te dragen aan het uitbannen van kinderarbeid. 23 mei, Den Haag.  Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de Alliantie van deze organisaties €35 miljoen zal ontvangen om hun nieuwe programma ‘Work: No Child’s Business’ uit […]

  Lees meer

 • De revolutie van een oma

  23/05/2019

  De 81-jarige Elena uit Costa Rica is een moedige oma die opkomt voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Elk jaar maakt zij de regenboogvlaggen voor de pride parade. Ze werd het symbool voor acceptatie in een conservatief land. Haar kleindochter en LHBTI-activist Shi vertelt ons hun verhaal.

  Lees meer