Noren gaan voor duurzaam Sumba

21 oktober, 2013

Het geld wordt geïnvesteerd in duurzame energieoplossingen die afgelegen gemeenschappen van energie voorzien en in het betrekken van lokale organisaties. Bijvoorbeeld zonnepanelen voor het verpompen van irrigatiewater of het opladen mobiele telefoons en zonnelantaarns. 

Afgelegen gebieden"Op afgelegen eilanden is groene energie de slimste en goedkoopste oplossing. Mensen die op Sumba wonen kunnen met windenergie, waterkracht, zonne-energie en biogas op eigen kracht verder", zegt Eco Matser, coördinator Klimaat, energie en ontwikkeling van Hivos.

Dadan Kusdiana van het Indonesische Ministerie van Energie (MEMR) voegt toe, "Wij kunnen de ambitieuze doelstelling van 100% groene energie bereiken door samen te werken met alle betrokkenen. Er is een taskforce gevormd en een stappenplan gemaakt voor mensen uit de overheid, de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld. 

Alle partijen"Onze belangrijkste redenen om dit programma te ondersteunen, zijn de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het gebruik van duurzame energie voor ontwikkeling," zegt Marianne Damhaug van de Noorse ambassade. “Sumba Iconic Island” kan model worden voor duurzame oplossingen in andere gebieden in Indonesië en daarbuiten."

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer