Nog twee Iraanse vrouwenrechtenactivisten opgepakt

30 juni, 2011

Helaas vormen Mohammadi en Majd geen uitzondering. Vele andere Iraanse vrouwen zitten vast vanwege hun strijd voor vrouwenrechten. Hivos heeft een programma in Iran om dappere activisten en kunstenaars te steunen die zich durven uitspreken voor vrouwenrechten ondanks de druk van het regime. Lees hier meer over de strijd voor gelijke rechten en kansen voor vrouwen in Iran.

 

Update 18 juli 2011
Marjam Majd is op 16 juli 2011, na een maand hechtenis, vrijgelaten uit de Iraanse gevangenis. Bron ROG

Mahnaz Mohammadi (37) regisseerde meerdere films en documenteert activiteiten van de vrouwenbeweging. Ze regisseerde onder meer de veelbekroonde documentaire Women with no Shadows (2003) en de in Iran verboden film The Soul’s Children (2004). In 2009 werkte Mohammadi mee aan We are Half of Iran’s Population over de positie van de vrouw in Iran. In datzelfde jaar werd ze al eens opgepakt, samen met andere filmmakers waaronder de bekende en tot zes jaar cel veroordeelde regisseur Jafar Panahi. 

Vrouwenbeweging in Iran  

De Iraanse fotojournaliste Marjam Majd is gearresteerd op 16 juni. Majd voert campagne voor vrije toegang van vrouwen tot sportevenementen. Sinds haar arrestatie is haar geen gelegenheid gegund om haar advocaat te zien; slechts één keer kort telefonisch contact. Zij wordt in eenzame opsluiting gevangen gehouden in de beruchte Evin gevangenis in Teheran, in de A2 vleugel die onder bewind staat van de Revolutionaire Garde. Dit bewind is berucht vanwege de verschrikkelijke behandeling van vrouwelijke gevangenen.

Hoewel de reden voor de arrestaties van de vrouwen niet is bekend gemaakt zien betrokken advocaten een verband tussen beide zaken. Beide activisten voeren campagne voor de mogelijkheid voor vrouwen om voetbalstadions te bezoeken.

 

Bron: Movies that Matter
Foto van Mahnaz Mohammadi Flickr CC Patiendo Piedrasweb

Lees ook