Nobelprijs inspireert Libische vrouwenactivisten

10 oktober, 2011

Op de conferentie in Caïro wisselden Libische vrouwenactivisten ervaringen uit met hun Egyptische geestverwanten en ontwikkelden zij strategieën voor meer sociale en politieke participatie van vrouwen. Dat moet nú gebeuren. Nu worden immers nieuwe grondwetten gemaakt en samenlevingen opnieuw ingericht. ‘Worden vrouwen daarbij niet betrokken dan is er geen sprake van democratie maar van hypocrisie’, aldus Hibaaq Osman, directeur van Karama.

‘Talk with us, not about us’ De verklaring ‘Talk with us, not about us’ is besproken in de dit weekeinde gehouden OVSE conferentie in Montenegro en verstuurd naar de 53 vertegenwoordigers. Hierin staat onder meer de aanbeveling dat vrouwen een volwaardige rol dienen te spelen in politieke veranderingsprocessen en conflictresolutie. Een raadgeving met een grote urgentie, mede met het oog op de volgende maand te houden verkiezingen in Egypte, en de zojuist gevormde Syrian National Council, waarin vrouwen zwaar zijn ondervertegenwoordigd.

Ten aanzien van Libië beval de conferentie een sterke vertegenwoordiging van vrouwen in de Nationale Overgangsraad aan. Download hieronder de volledige verklaring.  
De activisten in Caïro volgen het voorbeeld van de Nobellaureaten. ‘Een betere stimulans voor de wereldwijde strijd voor vrouwenrechten is nauwelijks denkbaar’, stelt algemeen directeur van Hivos Manuela Monteiro.

Over de laureaten: De Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf en haar landgenote Leymah Gbowee speelden een beslissende rol in het stabiliseren van hun door oorlog verscheurde land. Dat ook de Jemenitische Tawakul Karman is gelauwerd bewijst dat de vrijheidsstrijd van vrouwen in de Arabische Lente nadrukkelijk als inspiratiebron voor het Nobelcomité heeft gediend.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer