Nobelprijs inspireert Libische vrouwenactivisten

10 oktober, 2011

Op de conferentie in Caïro wisselden Libische vrouwenactivisten ervaringen uit met hun Egyptische geestverwanten en ontwikkelden zij strategieën voor meer sociale en politieke participatie van vrouwen. Dat moet nú gebeuren. Nu worden immers nieuwe grondwetten gemaakt en samenlevingen opnieuw ingericht. ‘Worden vrouwen daarbij niet betrokken dan is er geen sprake van democratie maar van hypocrisie’, aldus Hibaaq Osman, directeur van Karama.

‘Talk with us, not about us’ De verklaring ‘Talk with us, not about us’ is besproken in de dit weekeinde gehouden OVSE conferentie in Montenegro en verstuurd naar de 53 vertegenwoordigers. Hierin staat onder meer de aanbeveling dat vrouwen een volwaardige rol dienen te spelen in politieke veranderingsprocessen en conflictresolutie. Een raadgeving met een grote urgentie, mede met het oog op de volgende maand te houden verkiezingen in Egypte, en de zojuist gevormde Syrian National Council, waarin vrouwen zwaar zijn ondervertegenwoordigd.

Ten aanzien van Libië beval de conferentie een sterke vertegenwoordiging van vrouwen in de Nationale Overgangsraad aan. Download hieronder de volledige verklaring.  
De activisten in Caïro volgen het voorbeeld van de Nobellaureaten. ‘Een betere stimulans voor de wereldwijde strijd voor vrouwenrechten is nauwelijks denkbaar’, stelt algemeen directeur van Hivos Manuela Monteiro.

Over de laureaten: De Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf en haar landgenote Leymah Gbowee speelden een beslissende rol in het stabiliseren van hun door oorlog verscheurde land. Dat ook de Jemenitische Tawakul Karman is gelauwerd bewijst dat de vrijheidsstrijd van vrouwen in de Arabische Lente nadrukkelijk als inspiratiebron voor het Nobelcomité heeft gediend.

Lees ook