Ninja journalisten veroveren Brazilië

20 augustus, 2013

Onafhankelijke media hebben de macht om onrecht aan te kaarten en overheid en bedrijfsleven ter verantwoording te roepen. In de meeste Latijns-Amerikaanse landen bezitten machtige families en politici echter de belangrijkste omroepen, kranten, tijdschriften en beheersen zij daarmee dus ook de mediakanalen.

MediafenomeenDaarom steunt Hivos wereldwijd initiatieven die onafhankelijke en vrije media bevorderen. Een van deze initiatieven is dit Braziliaans mediafenomeen dat is ontstaan ​​in de nasleep van de massale protesten die zich sinds juni over het hele land hebben verspreid. Mídia Ninja wil onafhankelijke journalistiek bevorderen en een revolutie ontketenen in het medialandschap van Brazilië. De Ninja-burgerjournalisten waren er in groten getale bij toen honderdduizenden Brazilianen in juni de straat op gingen om te protesteren tegen de overheidsuitgaven en het onderwijsbeleid. Mídia Ninja is onderdeel van Hivos-partner Fora Do Eixo, een cultureel platform dat actief is in heel Brazilië.

Journalistiek democratiserenDe Deutsche Welle meldt: "… terwijl de grote tv-omroepen hun afstand hielden en rapporteerden vanaf de daken van de stad, waren het de leden van de Ninja mediagroep die vlak naast de demonstranten stonden en live uitgezonden. Alles wat ze nodig hadden, waren een paar mobiele telefoons, internet en een Facebook-pagina".

"We willen de journalistiek democratiseren en de mensen op een betere manier te informeren." zei Bruno Torturra, journalist en hoofd van het Ninja team, in het verslag in de Deutsche Welle. In dat zelfde verslag vertelt journalist en media-professor Sylvia Debossan Moretzsohn dat de Ninja journalisten nu al veranderingen forceren in het Braziliaanse media landschap, waar tot nu toe vooral gigantische media-bedrijven actief zijn die worden gerund door een handjevol mensen. "Ze vullen een leemte met de manier waarop zij de werkelijkheid van de straat documenteren. Zij belichten kanten die in de traditionele media, die werken met officiële bronnen en persbureaus, niet of slechts minimaal aan bod komen."

Ninja aan het werkIn onderstaand filmpje zie je Mídia Ninja reporters aan het werk. Dat dit niet zonder gevaar is wordt duidelijk omdat een van hen gearresteerd wordt (en vervolgens vrijgelaten) nadat de politie beweerde dat hij "probeerde aan te zetten tot geweld" door te filmen.

 

 

Lees ook