Responsive image

Regering, kom op voor mensenrechten in Saudi-Arabië!

24 januari, 2015

Saoedi-Arabië was er snel bij om de terroristische aanslag in Parijs op Charlie Hebdo te veroordelen. Één dag later, op 9 januari, kreeg de Saoedische mensenrechtenactivist en blogger Raif Badawi op een plein voor een moskee in Jeddah vijftig zweepslagen. Badawi, die opkomt voor vrije meningsuiting in zijn land, is vorig jaar veroordeeld tot tien jaar cel en 1000 zweepslagen. De eerste vijftig zijn hem dus al toegediend. Deze middeleeuwse en onrechtvaardige straf geeft het Saoedische meedeleven met de slachtoffers in Parijs iets onvoorstelbaar hypocriets.

Badawi is medeoprichter en redacteur van Liberal Saudi Network, een online forum dat maatschappelijk debat in het land wil stimuleren. Hij zit al sinds juni 2012 in de gevangenis in Jeddah. Zijn straf wordt gezien als een manier om degenen die in het uiterst conservatieve koninkrijk opkomen voor mensenrechten te ontmoedigen.

Protest

verschillende maatschappelijke organisaties in Nederland, waaronder het Humanistisch Verbond en Amnesty International hebben de Nederlandse regering opgeroepen om te protesteren tegen het vonnis, Saoedi-Arabië ter verantwoording te roepen en zich in te zetten voor de onmiddellijke vrijlating van Badawi. Hivos sluit zich hier ten volle bij aan.

Ofschoon minister Koenders van Buitenlandse Zaken zich inmiddels in een verklaring heeft uitgesproken tegen Badawi’s straf, is er alle reden om veel actiever op te komen voor de mensenrechten in Saoedi-Arabië, in nationaal of EU-verband.

Hivos steunt de demonstratie op 15 januari voor de Saoedische ambassade in Den Haag, georganiseerd door Amnesty. Lees meer over de actie bij het Humanistisch Verbond.

Lees ook

 • ‘Nashville’-verklaring sluit mensen willens en wetens uit

  07/01/2019

  De zogenaamde Nashville verklaring lijkt uit een ander tijdperk te komen en is een vrijbrief om LHBTI’s te discrimineren en buiten te sluiten.

  Lees meer

 • Zonder vrouwen geen vrede

  21/12/2018

  De Syrische Rajaa Altalli is een vrouwenrechtenactiviste in hart en nieren. Ze doet haar werk vol overgave, omdat ze de dringende noodzaak voelt. Makkelijk is dat niet, in een land waar sinds 2012 een verwoestende burgeroorlog woedt.

  Lees meer

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer