Responsive image

Goed boeren in Thailand

9 november, 2017

Urmatt is het familiebedrijf van Arvind Narula, een Indiase ondernemer in het onderontwikkelde noorden van Thailand. Sinds de jaren ’80 helpt hij kleine boeren hun omzet te verhogen en sinds de jaren ’90 stimuleert hij hen om te kiezen voor biologische productie. Inmiddels zijn er 1.200 rijstboeren aangesloten bij Urmatt. Ze verdienen 20 procent meer door de biologische en fairtrade certificering, maar ook door nieuwe kansen te grijpen. Hivos-Triodos Fonds steunt het groene werk van Urmatt.

In de jaren ’90 koos Narula voor biologische productie. “Op een dag zag ik een van de boeren met een baby in een draagzak op zijn buik en een pesticidesproeier op zijn rug”, herinnert hij zich. “Ik dacht: daar wil ik niet aan meedoen.” Het was het begin van een duurzame vernieuwing in de hele regio.

Superfood

Michaël van den Berg, fondsmanager van Triodos Sustainable Trade Fund was verschillende keren bij Urmatt en de boeren op bezoek. “Urmatt is populair, doordat zij de boer als klant zien en hem echt van dienst willen zijn. Dat gebeurt nog heel weinig in de landbouwsector in ontwikkelingslanden.”

De boeren verdienen bij Urmatt meer door de certificering, maar ook doordat ze geholpen worden hun productie te verhogen. “Er zijn twee rijstoogsten per jaar”, vertelt Van den Berg. “In de tussenliggende periode is het rustig. Urmatt leert ze om dan chia te verbouwen. Vroeger werd het verkocht als vogelvoer, maar het is nu erg populair als superfood.”

Energiedrank

Urmatt kijkt voortdurend hoe de boer zoveel mogelijk winst kan maken. Met rijstvliesjes bijvoorbeeld. Die werden vroeger aan de varkens gevoerd, maar ze blijken vol antioxidanten te zitten. Nu verkoopt Urmatt ze aan een bedrijf dat de vliesjes in een energiedrankje verwerkt.

Sinds 2016 financiert Hivos-Triodos Fonds ook een verwerkingsfabriek waardoor Urmatt 20 procent meer jasmijnrijst zelf kan verwerken en opslaan. Zo houdt Urmatt een groter gedeelte van de productie in eigen hand en voegt het meer waarde toe aan de keten van de rijstkorrel. En dat betekent weer meer opbrengst voor de boeren.

Hivos-Triodos Fonds

Hivos-Triodos Fonds werd in 1994 opgericht door Hivos en Triodos Bank om via microfinanciering bij te dragen aan duurzame sociale en economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Sinds 2011 financiert Hivos-Triodos Fonds ook hernieuwbare energie- en duurzame landbouwprojecten. Zoals die van Urmatt.

Lees ook

 • Hivos op grootste aidsconferentie ter wereld

  19/07/2018

  Vanaf maandag gaat de 22ste Internationale AIDS2018 Conferentie van start in Amsterdam. Tijdens deze week worden ongeveer 18.000 wetenschappers, medici, politici, ervaringsdeskundigen en andere deelnemers verwacht uit meer dan 180 landen. Ook Hivos is aanwezig om te laten zien hoe we hiv en aids bestrijden.

  Lees meer

 • Niet zomaar een mooie baan

  18/07/2018

  Directeur Edwin Huizing over de nieuwe bevindvoerder bij de Wereldbank in Washtington, Koen Davidse.

  Lees meer

 • Hivos speelt cruciale rol tijdens de tweede Pride in Timor-Leste ooit

  In het relatief jonge land Timor-Leste, sinds 2002 onafhankelijk van buurland Indonesië, wordt deze vrijdag voor de tweede keer de LHBTI Pride gehouden. Bij ons is de uitzinnige botenparade in Amsterdam inmiddels niet meer weg te denken, maar in Timor-Leste woedt nog steeds een hevige strijd voor acceptatie van minderheden, óók tijdens de komende Pride.

  Lees meer