Responsive image

Goed boeren in Thailand

9 november, 2017

Urmatt is het familiebedrijf van Arvind Narula, een Indiase ondernemer in het onderontwikkelde noorden van Thailand. Sinds de jaren ’80 helpt hij kleine boeren hun omzet te verhogen en sinds de jaren ’90 stimuleert hij hen om te kiezen voor biologische productie. Inmiddels zijn er 1.200 rijstboeren aangesloten bij Urmatt. Ze verdienen 20 procent meer door de biologische en fairtrade certificering, maar ook door nieuwe kansen te grijpen. Hivos-Triodos Fonds steunt het groene werk van Urmatt.

In de jaren ’90 koos Narula voor biologische productie. “Op een dag zag ik een van de boeren met een baby in een draagzak op zijn buik en een pesticidesproeier op zijn rug”, herinnert hij zich. “Ik dacht: daar wil ik niet aan meedoen.” Het was het begin van een duurzame vernieuwing in de hele regio.

Superfood

Michaël van den Berg, fondsmanager van Triodos Sustainable Trade Fund was verschillende keren bij Urmatt en de boeren op bezoek. “Urmatt is populair, doordat zij de boer als klant zien en hem echt van dienst willen zijn. Dat gebeurt nog heel weinig in de landbouwsector in ontwikkelingslanden.”

De boeren verdienen bij Urmatt meer door de certificering, maar ook doordat ze geholpen worden hun productie te verhogen. “Er zijn twee rijstoogsten per jaar”, vertelt Van den Berg. “In de tussenliggende periode is het rustig. Urmatt leert ze om dan chia te verbouwen. Vroeger werd het verkocht als vogelvoer, maar het is nu erg populair als superfood.”

Energiedrank

Urmatt kijkt voortdurend hoe de boer zoveel mogelijk winst kan maken. Met rijstvliesjes bijvoorbeeld. Die werden vroeger aan de varkens gevoerd, maar ze blijken vol antioxidanten te zitten. Nu verkoopt Urmatt ze aan een bedrijf dat de vliesjes in een energiedrankje verwerkt.

Sinds 2016 financiert Hivos-Triodos Fonds ook een verwerkingsfabriek waardoor Urmatt 20 procent meer jasmijnrijst zelf kan verwerken en opslaan. Zo houdt Urmatt een groter gedeelte van de productie in eigen hand en voegt het meer waarde toe aan de keten van de rijstkorrel. En dat betekent weer meer opbrengst voor de boeren.

Hivos-Triodos Fonds

Hivos-Triodos Fonds werd in 1994 opgericht door Hivos en Triodos Bank om via microfinanciering bij te dragen aan duurzame sociale en economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Sinds 2011 financiert Hivos-Triodos Fonds ook hernieuwbare energie- en duurzame landbouwprojecten. Zoals die van Urmatt.

Lees ook

 • Een film maken in oorlogsgebied

  20/09/2018

  Mohamed Al-Daradji is een filmregisseur uit Irak. Met steun van Hivos wist hij film terug te brengen naar Irak en gevoelige onderwerpen als oorlog en mensenrechtenschendingen in beeld te brengen.

  Lees meer

 • Regering kiest voor bedrijven en niet voor burgers

  Terwijl Nederland baadt in voorspoed en de economie groeit, profiteren mensen in lage- en middeninkomenslanden daar nagenoeg niet van. Reactie op de begroting 2019 van het kabinet Rutte-III.

  Lees meer

 • Hoe een journalist schone energie op de agenda zet

  17/09/2018

  James Chavula is een journalist uit Malawi met een missie. Zijn baanbrekende verhalen onthullen grote problemen in het land: slechts tien procent van de bevolking heeft toegang tot energie en een overgrote meerderheid is afhankelijk van hout en kolen om te kunnen koken. James weet als geen ander wat daar de gevolgen van zijn.

  Lees meer