Age of Wonderland

29 september, 2014

Binnen dit initiatief van Hivos en Baltan Laboratories wisselen zij ideeën en kennis uit over sociale innovatie. Het project vindt plaats in Eindhoven, onlangs door het Amerikaanse zakenblad Forbes uitgeroepen tot de ‘meest innovatieve stad ter wereld’; alleen al bij de High Tech Campus Eindhoven zijn 10.000 wetenschappers, uitvinders en ondernemers actief. Van midden september tot eind oktober treffen de kunstenaars uit het Hivos netwerk elkaar opnieuw – in het iconische Natlab. Hier deed Philips in het verleden wereldberoemde uitvindingen.

KennisuitwisselingNu is het gerenoveerde Natlab een plek waar makers, denkers en creatieve talenten uit allerlei disciplines kunnen experimenteren met nieuwe technologieën. Baltan Laboratories brengt deze lokale gemeenschap samen met de Age of Wonderlandkunstenaars. Net als Baltan Laboratories hecht Hivos veel belang aan creativiteit als drijfveer voor sociale innovatie. In Eindhoven zal worden gewerkt aan vernieuwende projecten en ideeën die echt het verschil kunnen maken in de maatschappij. Een voorbeeld: de Indonesische ontwerper Seterhen ‘Saska’ Akbar nodigt kunstenaars, ingenieurs, architecten, wetenschappers en psychologen uit om mee te denken over alternatieve oplossingen voor het openbaar vervoer in Bandung. Door de slechte service van het busbedrijf Angkot pakten ontevreden busreizigers steeds vaker de eigen auto en motorfiets. Dit leidde tot meer luchtvervuiling maar trof ook de buschauffeurs (en hun gezinnen).

Zij verdienden al niet genoeg om rond te komen, en kregen nu nog minder loon. Hierdoor werd hun service nog slechter. Saska zoekt naar manieren om deze vicieuze cirkel te doorbreken, en een duurzaam transportsysteem voor en door de burgers op te zetten. “Ik verwacht in Eindhoven veel te leren van de wederzijdse ideeën- en kennisuitwisseling”, zegt hij. “Transport is een mondiale kwestie, maar de lokale omstandigheden zijn overal anders. Daarom zullen er altijd unieke oplossingen voor uniek situaties zijn. Dit is mijn kans om feedback te vragen, het Nederlandse systeem en de situatie in Bandung met elkaar te vergelijken, en steun te krijgen voor ons Angkot-project.”

Happy FeetEen ander project dat tijdens Age of Wonderland verder wordt ontwikkeld, is ‘Happy Feet’ van de Keniaan Ombatti. Hij wil schoenen ontwerpen voor mensen die als gevolg van een zandvlieginfectie misvormde of deels geamputeerde voeten hebben. “Zij kunnen heel moeilijk lopen, en vaak niet meer naar hun werk of naar school gaan.” Sinds anderhalf jaar experimenteert Ombatti met een 3D printer en diverse materialen om perfect passende schoenen voor deze mensen te maken. “De prototypes die ik nu fabriceer, zijn nog te stug en mijn huidige 3D printer heeft zijn beperkingen. In Eindhoven hoop ik samen met andere kunstenaars, onderzoekers en wetenschappers dichterbij een technische oplossing te komen. Zo gaan we een mogelijk nieuw materiaal testen om de schoenen mee te maken: HDPE, dat zit in plastic flessen die overal op straat liggen. We moeten doorgaan om de levensomstandigheden van mensen te verbeteren. Daarvoor wil ik mijn kennis als ingenieur gebruiken!”

De resultaten van het project Age of Wonderland worden gedeeld met het internationale publiek van de Dutch Design Week. Van 18 tot en met 26 oktober vinden bij Baltan Laboratories (locatie: Natlab, Kastanjelaan 500, Eindhoven) workshops, lezingen, experimenten en debatten plaats. Dit artikel verscheen eerder in het Hivos Magazine van september 2014.

Foto: Roy Ombatti, copyright Sas Schilten

Lees ook

 • Stop deze maskerade!

  15/05/2017

  Hoe voelt het om niet te kunnen zijn wie je bent? Om elke dag de schijn te moeten ophouden? Op 17 mei, de internationale dag tegen homo-, bi- en transfobie (IDAHOT) vraagt Hivos hiervoor aandacht, en voeren we actie #removethemask

  Lees meer

 • foto: Sas Schilten.

  Tanzaniaan Katera, groene ondernemer in hart en ziel

  01/05/2017

  Met zijn duurzame compost maakt Ahad Katera een product van de toekomst. Hivos heeft hem op weg geholpen, de volgende uitdaging is om investeerders te vinden. foto: Sas Schilten.

  Lees meer

 • In memoriam: Saskia Stuiveling

  26/04/2017

  Saskia Stuiveling had maar twee jaar nodig om Hivos voorgoed te veranderen. Ze was verstandig en vernieuwend, daadkrachtig en diplomatiek. In 1983 en 1984 stond ze, als voorzitter van de Raad van Toezicht, aan de basis van de professionele organisatie die Hivos is geworden. Bedroefd en dankbaar nemen wij afscheid van haar.

  Lees meer