President van Malawi wil wet tegen homoseksualiteit intrekken

24 mei, 2012

Joyce Banda, de vrouwelijke president die in april de macht overnam na de dood van president Bingu wa Mutharika, kondigde deze voorgenomen stap afgelopen vrijdag aan. “Wetten tegen onfatsoenlijkheid en onnatuurlijke handelingen zullen worden ingetrokken”, zo zei Banda. Deze wet zorgt er nu nog voor dat homoseksualiteit in Malawi strafbaar is en praktiserende homoseksuelen worden verstoten en vervolgd. Het voorstel van Banda om homoseksualiteit te legaliseren is een stap in de goede richting, maar moet nog wel worden goedgekeurd door het parlement. Het is onduidelijk hoeveel steun dit voorstel zal krijgen.

Het lijkt erop dat dit voorstel bedoeld is om ontwikkelingspartners, zoals de EU, tevreden te stellen. Deze partners reageerden in 2010 afkeurend op het nieuws dat twee Malawiaanse mannen waren gearresteerd nadat ze hun verloving vierden. Ze werden beiden tot 14 jaar cel veroordeeld maar recent vrijgelaten na een pardon van president Banda. Zij stelde echter dat dit gebeurde vanwege ‘menselijke redenen’ en benadrukte dat de mannen een “misdaad hadden begaan tegen onze cultuur, religie, en wetgeving”.

Lees ook

 • 30_Namibia

  Internationale LHBT fototentoonstelling “Who can tell” opent op 28 juli

  25/07/2016

  Op donderdag 28 juli om 16.00 uur opent de foto-expositie “Who can tell”. De foto’s, gemaakt door fotograaf Daniel Jack Lyons, laat zien hoe lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders, uit verschillende landen en contexten kiezen om hun identiteit te verbergen of juist te onthullen.

  Lees meer

 • marshes 3

  Positief nieuws uit Zuid-Irak

  21/07/2016

  De maand juli brengt positief nieuws uit de zuidelijke provincies in Irak. Op 13 juli ontmoette de Nederlandse ambassadeur Jan Waltmans een grote groep mensenrechtenverdedigers en later die week behaalden maatschappelijke organisaties een groot succes toen UNESCO het moerasgebied de Ahwar toevoegde aan de Werelderfgoedlijst.

  Lees meer

 • Leeds pride def

  Uitsluiting is dodelijk; aidsconferentie Zuid-Afrika

  14/07/2016

  Meer dan de helft van de mensen met een verhoogde kans op hiv-besmetting kent zijn of haar hiv-status niet. Levensgevaarlijk vindt Hivos, dat pleit voor toegang tot informatie, zorg en voorzieningen zoals hiv-tests voor iedereen, c.q. een aanpak gebaseerd op mensenrechten.

  Lees meer