Hivos blij met postcodemiljoenen tegen kinderarbeid

9 februari, 2012

“Dit is fantastisch nieuws voor talloze kinderen in Afrika”, zegt Sofie  Ovaa, campagnecoördinator. "Kinderen die nu werken voor de kost kunnen  straks gewoon weer kind zijn.” Kern van het winnende voorstel van Hivos is het uitbreiden van zogenaamde kinderarbeidvrije zones, gebieden waar geen enkel kind werkt, en ieder kind regulier dagonderwijs volgt. Deze aanpak heeft al veel succes geboekt in India en kan nu, dankzij de miljoenen van de Postcodeloterij, worden uitgebreid naar negen landen in Afrika.

Relevante actorenDe campagne richt zich op het veranderen van de houding van ouders, werkgevers, leerkrachten, vakbonden, overheid en kinderen zelf. Kortom, alle relevante actoren in een gemeenschap. Zo worden vastgeroeste gebruiken en gewoontes doorbroken: geen baas meer die het normaal vindt dat er kinderen voor hem werken; geen ouder meer die het normaal vindt om zoons en dochters te laten werken.

Samen met lokale organisaties in Oeganda, Ethiopië, Ghana, Marokko, Kenia, Burkina Faso, Mali en Senegal zal Hivos nog dit jaar van start gaan om werk te maken van de kinderarbeidvrije zones.

Nieuwsgierig naar het plan waarmee de campagne Stop Kinderarbeid in de prijzen viel? Lees het hier

Lees ook

 • 30_Namibia

  Internationale LHBT fototentoonstelling “Who can tell” opent op 28 juli

  25/07/2016

  Op donderdag 28 juli om 16.00 uur opent de foto-expositie “Who can tell”. De foto’s, gemaakt door fotograaf Daniel Jack Lyons, laat zien hoe lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders, uit verschillende landen en contexten kiezen om hun identiteit te verbergen of juist te onthullen.

  Lees meer

 • marshes 3

  Positief nieuws uit Zuid-Irak

  21/07/2016

  De maand juli brengt positief nieuws uit de zuidelijke provincies in Irak. Op 13 juli ontmoette de Nederlandse ambassadeur Jan Waltmans een grote groep mensenrechtenverdedigers en later die week behaalden maatschappelijke organisaties een groot succes toen UNESCO het moerasgebied de Ahwar toevoegde aan de Werelderfgoedlijst.

  Lees meer

 • Leeds pride def

  Uitsluiting is dodelijk; aidsconferentie Zuid-Afrika

  14/07/2016

  Meer dan de helft van de mensen met een verhoogde kans op hiv-besmetting kent zijn of haar hiv-status niet. Levensgevaarlijk vindt Hivos, dat pleit voor toegang tot informatie, zorg en voorzieningen zoals hiv-tests voor iedereen, c.q. een aanpak gebaseerd op mensenrechten.

  Lees meer