Beeld2

Nieuws Winnaars Hivos Tiger Award 2015

Als hoofdsponsor van IFFR heeft Hivos haar naam verbonden aan de Hivos Tiger Awards competitie. In landen waar vrijuit spreken riskant is kunnen filmmakers als geen ander de grenzen oprekken. Hivos geeft filmmakers wereldwijd een stem, want vernieuwende cinema is onmisbaar voor een vrije samenleving

Jury De jury van de Hivos Tiger Awards 2015 werd gevormd door Johanna ter Steege, Jose Maria Prado Garcia, Rolf de Heer, Shozo Ichiyama en Maja Miloš. Het oordeel van de jury over de films van de winnende filmmakers: La obra del siglo van Carlos M. Quintela, Cuba “Door middel van levende en gefnuikte dromen behandelt deze film zowel persoonlijke als grootschalige thema’s. Met zijn sterke acteerprestaties, humor en stekeligheid en zijn doortastende uitvoering is de film doordrenkt met geschiedenis.” Videophilia (and Other Viral Syndromes) van Juan Daniel F. Molero, Peru “Deze film onderzoekt onverschrokken de relatie tussen de jeugd en de snel veranderende wereld. De anarchie en visuele flair weerspiegelen de thematiek. De film dompelt je onder in verontrustende maar onontkoombare wateren.” Vanishing Point van Jakrawal Nilthamrong, Thailand “Door beeld en geluid te combineren en naast elkaar te plaatsen bezit deze film een krachtige stijl. Hij worstelt op uitdagende en originele wijze met ideeën en verhalen, wat leidt tot een intuïtieve filmervaring.”

Dertien eerste of tweede speelfilms van getalenteerde filmmakers van over de hele wereld dongen mee naar drie gelijkwaardige Hivos Tiger Awards. Hivos en IFFR willen hiermee jonge filmmakers een stem geven. Om ons te inspireren; om grenzen te verleggen. Hun werk kan samenlevingen openbreken, zodat gedachten en creativiteit meer ruimte krijgen.

Even belangrijk als winnen en het geldbedrag is de internationale erkenning en belangstelling die een Hivos Tiger Award-nominatie met zich meebrengt. Wat dat betreft kent de competitie geen verliezers, maar louter winnaars. De Hivos Tiger Awards vormen voor veel filmmakers dat onontbeerlijke steuntje in de rug: niet zelden trekken ze bijvoorbeeld financiers over de streep om een volgend project mogelijk te maken.