Nieuwe site tegen vrouwenbesnijdenis

18 april, 2013

Grove schendingVrouwenbesnijdenis of Female Genital Mutilation (FGM) is een grove schending van de rechten van vrouwen en meisjes. Helaas wordt het op deze manier verminken van vrouwen vaak rechtgepraat door een beroep te doen op cultuur, traditie en religie.
Op  vrouwenbesnijdenis heerst daarnaast een groot taboe, waardoor er weinig informatie beschikbaar is. Om het taboe op FGM te kunnen doorbreken, zijn geloofwaardige onderzoeken en statistieken over het voorkomen van vrouwenbesnijdenis zeer belangrijk.

FGM in kaartIn 2011 begonnen Hivos en Wadi met het verzamelen van gegevens en het volgen van FGM-activisten in het Midden-Oosten. Er werd in 2012 in Beiroet een conferentie georganiseerd waaraan experts en activisten uit o.a. Irak, Jemen, Indonesië en Egypte deelnamen. Dit resulteerde in een regionaal netwerk van organisaties dat tegen vrouwenbesnijdenis vecht. En nu is er een website die deze organisaties kan verbinden en hen, en anderen, een platform biedt met betrouwbare informatie over FGM.

Oorverdovende stilteHoewel er nog weinig statistieken beschikbaar zijn, kan met zekerheid gezegd worden dat FGM bestaat in het Midden-Oosten en een bedreiging vormt voor de levens van miljoenen meisjes in de regio. Het veroorzaakt medische, psychologische en seksuele problemen voor volwassen vrouwen. Hivos en Wadi zullen hun werk dan ook voortzetten om de stilte over deze verborgen misdaden tegen meisjes en vrouwen in het Midden-Oosten te doorbreken.

Photo all rights reserved:stopfgmmiddleeast

Lees ook