NGO’s roepen op tot wereldwijde aanpak LHBT-discriminatie

7 juli, 2014

De petitie van de NGO’s komt drie jaar nadat de Mensenrechtenraad haar allereerste resolutie op het gebied van seksuele oriëntatie, genderidentiteit en mensenrechten lanceerde . Dit document vroeg onder andere om een onderzoek naar discriminerende wetten, praktijken en geweld tegen LHBT’s overal ter wereld. De deelnemende NGO’s constateren echter dat er sindsdien door de internationale gemeenschap onvoldoende actie is ondernomen om deze resolutie in de praktijk te brengen. Wereldwijd hebben LHBT’s nog altijd te maken met discriminatie en geweld op grond van hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of intersekse-status.

De deelnemende NGO’s hebben, onder leiding van de wereldwijde federatie van LHBT-organisaties ILGA, hun petitie gepresenteerd tijdens de 26ste sessie van de Mensenrechtenraad op 26 juni. Lame Olebile van Hivos partner LEGABIBO, een Botswanese LHBT-organisatie, voerde hierbij het woord. Hierbij benadrukte zij dat de onderdrukking van LHBT’s vele vormen aanneemt: van de invoering van anti-homowetten, de verkrachting en uithuwelijking van lesbiennes tot de gedwongen sterilisatie van transgenders en personen met een intersekse-status.

“Men ontzegt ons het recht op gezondheidszorg en we kampen geregeld met discriminatie op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en in het onderwijs. In veel landen wordt ons werk als mensenrechtenactivisten gedwarsboomd of verboden. Men legt ons het zwijgen op en ontzegt ons het recht om vreedzaam bijeen te komen”, aldus Olebile. Afsluitend riep zij de Mensenrechtenraad op om met een nieuwe resolutie te komen, die wereldwijde en systematische aandacht voor de schending van LHBT-rechten garandeert.

Tijdens diezelfde vergadering van de Mensenrechtenraad werd echter een nieuwe resolutie aangenomen die mogelijk juist bijdraagt aan de discriminatie van LHBT’s. Dit initiatief van 13 staten, waaronder China, Rusland, Oeganda en Egypte, roept op tot ‘bescherming van de familie’. Hoewel er geen definitie wordt gegeven van het begrip ‘familie’, vrezen LHBT-organisaties dat deze resolutie in de toekomst zal worden gebruikt om koppels van hetzelfde geslacht en alleenstaande ouders uit te sluiten. Zo dwarsboomde Rusland een toevoeging waarin stond dat een familie verschillende vormen kan aannemen. Dat het belangrijkste mensenrechtenorgaan van de VN met deze resolutie lijkt te suggereren dat er maar één type familie bestaat, toont aan dat de strijd voor LHBT-rechten wereldwijd nog lang niet gestreden is.

Lees de gehele toespraak van Lame Olebile tijdens de 26ste sessie van de Mensenrechtenraad hier.

Foto: CC Ben Tavener

Lees ook