Negen jaar is huwbaar, vinden Irakezen

18 maart, 2014

De wet zou apart moeten gelden voor het shi’itische volksdeel, 65 procent van de Iraakse bevolking, en is gebaseerd op het zogeheten Jaafari familierecht dat stamt uit de achtste eeuw. Stichter van deze juridische school was Jaafar al-Sadiq, de zesde Shi’itische imam.

Mensenrechtengroepen in Irak, onder wie Hivos partners OWFI (Organisation for Women’s Freedom in Iraq) en Wadi hebben met afschuw gereageerd op de wet en proberen te verhinderen dat hij wordt aangenomen. Human Rights Watch noemt de wet in een reactie desastreus voor vrouwen en meisjes.

Het Iraqi Women Network geeft in een verklaring aan dat de zogenaamde ‘Jaafari Personal Status Law’ vrouwen hun waardigheid en rechten ontneemt, en in strijd is met de Iraakse grondwet. Deze verklaring werd medeondertekend door mensenrechtenactiviste Hanaa Edwar, verbonden aan Hivos partner Al-Amal Association. Edwar werd in 2013 verkozen tot Arabische Vrouw van het Jaar

De NGO’s wijzen erop dat de wetgeving in strijd is met internationale verdragen, waaronder het Verdrag inzake uitbanning van alle vormen van discriminatie tegen vrouwen en het Verdrag inzake de rechten van het kind.

De SP heeft Kamervragen gesteld over de kwestie aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Lees hier de beantwoording.

 

Propaganda voor een wet waardoor shi’itische meisjes vanaf hun negende kunnen trouwen. Het meisje op de poster zegt: “De Jaafariwet geeft mij het recht om te kiezen”.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer