Negen jaar is huwbaar, vinden Irakezen

18 maart, 2014

De wet zou apart moeten gelden voor het shi’itische volksdeel, 65 procent van de Iraakse bevolking, en is gebaseerd op het zogeheten Jaafari familierecht dat stamt uit de achtste eeuw. Stichter van deze juridische school was Jaafar al-Sadiq, de zesde Shi’itische imam.

Mensenrechtengroepen in Irak, onder wie Hivos partners OWFI (Organisation for Women’s Freedom in Iraq) en Wadi hebben met afschuw gereageerd op de wet en proberen te verhinderen dat hij wordt aangenomen. Human Rights Watch noemt de wet in een reactie desastreus voor vrouwen en meisjes.

Het Iraqi Women Network geeft in een verklaring aan dat de zogenaamde ‘Jaafari Personal Status Law’ vrouwen hun waardigheid en rechten ontneemt, en in strijd is met de Iraakse grondwet. Deze verklaring werd medeondertekend door mensenrechtenactiviste Hanaa Edwar, verbonden aan Hivos partner Al-Amal Association. Edwar werd in 2013 verkozen tot Arabische Vrouw van het Jaar

De NGO’s wijzen erop dat de wetgeving in strijd is met internationale verdragen, waaronder het Verdrag inzake uitbanning van alle vormen van discriminatie tegen vrouwen en het Verdrag inzake de rechten van het kind.

De SP heeft Kamervragen gesteld over de kwestie aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Lees hier de beantwoording.

 

Propaganda voor een wet waardoor shi’itische meisjes vanaf hun negende kunnen trouwen. Het meisje op de poster zegt: “De Jaafariwet geeft mij het recht om te kiezen”.

Lees ook