Nederland verspreidt 10 miljoen clean cookstoves

21 november, 2014

Cookstoves Future SummitDe Global Alliance for Clean Cookstoves, een door de VN opgericht initiatief, zet zich in voor de verspreiding van schone kooktoestellen in lage- en middeninkomenslanden. Deze ‘clean cookstoves’ kunnen miljoenen mensenlevens redden en dragen bij aan de oplossing van het klimaatprobleem. Tijdens de Cookstoves Future Summit spreken zeventig partijen uit de hele wereld uit hoe zij gaan bijdragen aan de doelstelling om honderd miljoen clean cookstoves te verspreiden tot en met 2020.

De dertien Nederlandse partijen die meedoen aan dit initiatief zijn het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), SNV, Philips, SimGas, African Clean Energy, BIX Fund, FMO, HIER klimaatbureau, Hivos, Climate Neutral Group, FairClimateFund en Energia. Samen gaan zij zich hard maken voor de verspreiding van de meest efficiënte kooktoestellen onder de meest kwetsbare mensen in lage- en middeninkomenslanden. Zij spraken deze intentie uit in aanwezigheid van Hillary Clinton, ambassadrice van de Global Alliance for Clean Cookstoves.

Om dit ambitieuze plan uit te voeren gaan de Nederlandse organisaties naast eigen budgetten een bedrag van 185 miljoen US dollar mobiliseren. De financiering zal deels plaatsvinden via CO2-compensatie door bedrijven en consumenten in de vorm van clean cookstove-projecten. Eén schoon kooktoestel bespaart net zoveel CO2 als tien zonnepanelen. Investeringen in deze toestellen kunnen de uitstoot van bijvoorbeeld vliegreizen, elektriciteitsverbruik of autogebruik compenseren.

Koken is dodelijkBijna een derde van de wereldbevolking kookt nog iedere dag op open vuur of met een vervuilend kooktoestel. Dat heeft een enorme impact op de gezondheid, het klimaat en de sociale ontwikkeling van met name vrouwen en kinderen in lage- en middeninkomenslanden. Wereldwijd sterven jaarlijks vier miljoen mensen aan longziektes veroorzaakt door koken op open vuur; dat is meer dan aan aids, malaria en tbc bij elkaar. Door het slimme ontwerp van clean cookstoves is er vijftig tot honderd procent minder hout nodig bij het koken en komt er bijna geen rook meer vrij. Er zijn ook kooktoestellen die op duurzame brandstoffen zoals biogas werken en helemaal geen hout gebruiken. Een enorme verbetering voor de gezondheid. Daarnaast zijn vrouwen veel minder tijd kwijt aan het verzamelen van hout en wordt ontbossing en CO2-uitstoot tegengegaan.

Foto: Nine Geertman. Op het Indonesische eiland Sumba koken nog veel mensen op rokerige houtvuurtjes.

Lees ook