Nederland blijft Global Fund steunen

18 maart, 2011

Eerder dit jaar bracht het Global Fund zelf een onderzoek uit waaruit bleek dat in een drietal landen in Afrika het geld van het Global Fund niet goed is uitgegeven of dat er sprake was van corruptie. Staatssecretaris Knapen voor Ontwikkelingssamenwerking zei woensdag in de Tweede Kamer dat hij het fonds niet wil straffen; een ruime meerderheid van de Kamer steunt dit. De teneur was zero tolerance voor corruptie, maar waardering voor het anti-corruptiebeleid van het Global Fund. Uitzondering vormde de PVV die belastingcenten niet wil laten verdwijnen in zakken van corrupte boeven. De Kamer liet zich echter niet verleiden tot het belonen van doofpotten en wil dat de fraudeaanpak van het fonds als voorbeeld wordt gesteld bij andere multilaterale instellingen en het eigen Ministerie.

STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds vinden alle vormen van corruptie onaanvaardbaar en steunen het Global Fund om haar aanpak in de bestrijding hiervan. Het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! zijn blij dat de Tweede Kamer het fonds ook prijst voor haar aanpak van corruptie.

Global Fund grootste in soort
Het Global Fund speelt een cruciale rol binnen de aidsbestrijding. Met meer dan 600 programmas in meer dan 140 landen strijdt het Global Fund tegen de drie meest verwoestende infectieziektes: aids, tuberculose en malaria. Meer dan helft van de mensen op hiv-behandeling krijgt zijn of haar medicijnen via een programma van het Global Fund. Van het GFATM budget wordt ruwweg eenderde besteed aan behandeling. eenderde aan preventie en eenderde aan Health Systems. 

Nog steeds forse bezuinigingen
In de internationale aidsbestrijding loopt Nederland voorop, omdat we ook investeren in de meest getroffen groepen: vrouwen, homomannen, sekswerkers, en kinderen. Nederland is een van de weinige landen die taboeonderwerpen als seksualiteit, homoseksualiteit en prostitutie nooit uit de weg is gegaan.

Eind 2010 voerden het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! succesvol actie om de bezuinigingen van de Nederlandse overheid op de internationale aidsbestrijding ongedaan te maken. Dit resulteerde erin dat aids weer tot een prioriteit van de regering is bestempeld en dat de bezuinigingen op de internationale aidsbestrijding met 25,5 miljoen euro werden teruggedraaid. Nog steeds is 57,5 miljoen euro een te forse bezuiniging. Het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! veronderstellen dat in economisch betere tijden Nederland weer naar draagkracht bijdraagt aan de internationale aidsbestrijding.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer