Nauwe samenwerking Oxfam Novib en Hivos

24 november, 2009

Overlapping voorkomen
Oxfam Novib en Hivos hebben hun strategische plannen voor de komende periode in goed onderling overleg opgesteld. Oxfam Novib kiest voor een duidelijke focus op de moeilijkst toegankelijke, vaak instabiele en armste landen. Dat leidt tot een drastische reductie van het aantal landen. In dit proces is nauw samengewerkt met Hivos om overlappingen te voorkomen. Oxfam Novib trekt zich in de komende periode terug uit ondermeer Latijns Amerika, Indonesië, Kenia en Tanzania. Hivos blijft daar actief, maar trekt zich terug uit Mozambique, Centraal Azië en een aantal midden inkomenslanden als Costa Rica, El Salvador en Kazachstan.

Samenwerking
Dat betekent concreet dat de twee organisaties helemaal niet meer in dezelfde landen actief zullen zijn: alleen in Oeganda en Zimbabwe blijven beide organisaties met een eigen landenprogramma aanwezig. Daarnaast zullen beide organisaties op themagerichte regionale programma’s blijven werken. Zo zet Oxfam Novib vooral in op basisvoorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg en op veiligheid en bouwt Hivos verder aan haar programma op het gebied van goed bestuur, ICT media actief burgerschap, zelfbeschikking en vergroening van de economie. Daarnaast gaan de organisaties nauw samenwerken bij de keuze en inkoop van leveranciers van diensten zoals onder meer de huisbankier en juridische adviseurs.

Oxfam Novib directeur Theo Bouma en Hivos directeur Manuela Monteiro zijn beschikbaar voor interviews en verdere uitleg.

Ook ViceVersa, het vakblad voor ontwikkelingssamenwerking,schreef over dit nieuws:
> Nieuws: Nauwe samenwerking Oxfam Novib en Hivos

Download onder aan de pagina de managementsamenvatting van Oxfam Novib IMPACT/alliantieaanvraag

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer