Responsive image
Foto: Caecilia Rasch

‘Nashville’-verklaring sluit mensen willens en wetens uit

7 januari, 2019

De zogenaamde Nashville-verklaring lijkt uit een ander tijdperk te komen. Het stenen tijdperk wel te verstaan. Het is lastig te geloven dat deze verklaring door honderden mensen in Nederland is ondertekend en dat dit niet alleen oerconservatieve predikanten zijn, maar nota bene ook parlementariërs en docenten van de Vrije Universiteit.

Toch verbaast het ons niet. In veel landen zien we een groeiende invloed van conservatief religieuze groepen die zich vooral vijandig opstellen richting personen van de LHBTI-gemeenschap. Ook daar, net als nu in Nederland, is er vaak een politieke link. Dit is desastreus voor gelovige LHBTI’s, die constant te horen krijgen dat zij in zonde leven en vaak gebukt gaan onder haatgevoelens over hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Maar de impact reikt verder. Het is een vrijbrief om LHBTI’s te discrimineren en buiten te sluiten. Immers, de kerkelijk leiders zeggen duidelijk dat LHBTI’s in zonde leven.

Hivos en de organisaties waar we mee werken zien dagelijks de dramatische uitwerking die dit heeft op het leven van LHBTI’s. We krijgen de berichten van de mensen die het niet meer zien zitten, die hun seksuele geaardheid en genderidentiteit proberen te ontkennen maar die dat niet lukt, die met zichzelf in de knoop komen te zitten en niet weten hoe ze in deze omstandigheden een leven op kunnen bouwen. Het maakt ons woedend, maar ook vastberaden om door te gaan, bijvoorbeeld door samen te werken met religieuze leiders die wél open staan voor diversiteit en menselijke waardigheid en die religieuze teksten op een open en inclusieve manier interpreteren. Deze ‘frontrunners’ laten een ander geluid horen. Hun leidende rol stelt hen in staat beetje bij beetje de publieke opinie te veranderen.

De reacties in Nederland op de verklaring van Nashville getuigen vooral van ongeloof en woede. Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of de verklaring strafbaar is. Waar grenzen worden overschreden moet de staat optreden en de rechten van haar burgers beschermen. Daarmee is er gelukkig een duidelijke tegenreactie. We moeten staan voor mensenrechten, voor het recht te zijn wie je bent en te houden van wie je houdt. Laten we zorgen dat een dergelijke tegenreactie overal tot stand komt waar LHBTI’s als zondaars worden weggezet.

Lees ook

 • Zonder vrouwen geen vrede

  21/12/2018

  De Syrische Rajaa Altalli is een vrouwenrechtenactiviste in hart en nieren. Ze doet haar werk vol overgave, omdat ze de dringende noodzaak voelt. Makkelijk is dat niet, in een land waar sinds 2012 een verwoestende burgeroorlog woedt.

  Lees meer

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer