Mouna Ghanem wil vrouwen die voor Syrië kunnen spreken

17 april, 2013

Vrede als voorwaarde voor democratieAls coördinator voor het Syrian Women’s Platform for Peace betrekt Ghanem mensen met verschillende religies, uit verschillende regio’s en politieke voorkeuren bij een vredesproces dat moet leiden tot een democratisch Syrië. Ook vrouwen worden gestimuleerd te participeren in het vredesproces, te bouwen aan de democratie en deel te nemen aan het openbare leven. Het Forum werk samen met gelijkgestemde mannelijke activisten. “Het platform inspireert mensen om zich te organiseren en samen naar vrede toe te werken, los van politiek en religie”, zegt Mouna Ghanem. Ze wijst erop dat zowel in Syrië als in de internationale gemeenschap te sterk wordt gefocust op het aftreden van Assad. Daarnaast is het nu tijd om te investeren in het ondersteunen van democratische processen en organisaties.

Stop het geweldHet belangrijkste is volgens Ghanem dat het geweld stopt: “De mensen kunnen niet meer, er sterven mensen aan ondervoeding en kou.” De oplossing ligt volgens haar aan de onderhandelingstafel, de internationale gemeenschap zou zich in moeten zetten om alle partijen rond die tafel te krijgen. Het lijden in Syrië is verschrikkelijk, volgens Ghanem, het geweld en de schendingen van mensenrechten moeten stoppen. “Ik word de laatste tijd  vaak aangesproken als ik kritiek heb op de opstandelingen. In mijn ogen  zijn er geen excuses voor het overtreden van mensenrechten. Elke partij  die zich daar aan bezondigt moet ter verantwoording geroepen kunnen  worden.”

Vrouwen die hun stem laten horenGhanem strijdt voor een toekomst waarin vrouwen een stem hebben en bijdragen aan besluitvorming. Ze wijst erop dat vrouwenactivisten in Syrië in 2009 al de straat op gingen om te demonstreren tegen mensenrechtenschendingen. Een belangrijke rol die nooit als zodanig is erkend. “In het afgelopen jaar hebben we gezien dat vrouwen zich beter zijn gaan organiseren, maar om echt mee te kunnen praten hebben we meer capaciteit nodig. Vrouwen die zich kunnen inzetten voor hun rechten maar ook goede politici zijn. Vrouwen die voor het hele land kunnen spreken. We moeten een gedegen agenda formuleren zodat we klaar zijn voor het moment dat Syrië een democratie wordt.”

Ze is voorzichtig positief over de Syrische toekomst: “Vrouwen proberen zich te verenigen, een nieuw fenomeen in Syrië. We nemen stappen, we ontwikkelen een agenda en eisen onze rechten op.”

Photo all rights reserved: Jetteke Van der Schatte Olivier

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer