Beeld2

Motel Mist

Mijn passie voor films begon vroeg. De enige bioscoop in mijn stadje was ooit een winkel geweest van een Syriër die, net als velen van zijn landgenoten, en de Libanezen, zaken deden in Liberia. In de bioscoop draaiden vooral Chinese of Indiase films. Mijn oma, de echtgenote van een groot geleerde, beschouwde films als een middel tot verderf. Desondanks wist ik op een dag naar de bioscoop te sneaken door bouwstenen te dragen voor de eigenaar die een hotel naast de bioscoop wilde bouwen. Midden in de filmvoorstelling, hoorde ik mijn naam. ‘Vamba, waar ben je?’ Het was mijn oma. Ik werd berispt. Mijn liefde voor film was ontstaan.

Daarom ben ik zeer vereerd om de acht genomineerde films in de Hivos Tiger Awards Competition te bespreken.

De Thaise Regisseur Prabda Yoon van Motel Mist is een duizendpoot: schrijver, uitgever, scenarist, essayist, regisseur, hij lijkt alles te kunnen. In zijn debuutfilm probeert hij ons mee te slepen in een wereld waarin een sadist denkt dat het meisje dat hij naar Motel Mist(ress) heeft meegenomen zijn eigendom is. In het hotel werkt een jonge man die droomt van een beroep als vuurentertainer op het strand. In één van de kamers denkt een ooit beroemde kinderster, om te ontsnappen aan de werkelijkheid, dat hij door buitenaardse wezens ontvoerd is. Prabda Yoon probeert van deze gegevens een satirische film te maken over zijn land, waar de sterken en welgestelden alles denken te kunnen doen wat ze willen, en waar de bevolking op allerlei manieren probeert te ontsnappen aan haar akelige bestaan. Het is een originele en dappere poging. Prabda Yoon heeft met deze thema’s een snaar geraakt die dieper raakt dan bij alleen maar een portret van Thailand. Het lijkt op een universeel portret.

De film Motel Mist van Prabda Yoon is vanaf 30 januari te zien op International Film Festival Rotterdam. Na de premiere op zaterdag is er in de foyer een Tiger Talk met de filmmaker.

Vamba Sehrif

Vamba Sherif is in Liberia geboren. Sinds 1993 woont hij in Nederland en ontpopt zich tot een succesvol schrijver. In zijn boeken koppelt hij grote thema's en politieke gebeurtenissen, zoals de burgeroorlog in Liberia of de aanslag op de Twin Towers, aan het leven van gewone mensen. Hij schreef vijf romans, waaronder De getuige (2011), Zwijgplicht (2007), Het koninkrijk van Sebah (2003) en Het land van de vaders (1999). Zijn boeken zijn uitgegeven in meerdere talen. Sherifs meeste ambitieuze roman, De Zwarte Napoleon, verscheen eind 2015. Hij werkt aan een nieuwe roman en een toneelstuk.

Tijdens International Film Festival Rotterdam (IFFR) schrijft Sherif voor Hivos over de acht genomineerde films in de Hivos Tiger Award Competition. Hivos is hoofdsponsor van IFFR en steunt filmmakers wereldwijd.