Moordfilm wekt beroering in Indonesië

27 januari, 2014

The Act of Killing, die vorig jaar in Nederland werd getoond op het Movies that Matter festival zoomt op een ongebruikelijke manier in op de massale moordpartijen in het Indonesië van 1965 na de omverwerping van president Soekarno. De regisseurs gaan met enkele daders terug in de tijd om de gruwelijke gebeurtenissen van weleer in filmische scènes na te spelen. Dat de daders van toen zo enthousiast als moordenaars willen acteren valt te verklaren uit de officiële lezing van de geschiedenis, waarin de slachtoffers – een miljoen in totaal – vuile communisten waren waarvan het land gezuiverd moest worden. In die versie zijn de slachters de helden van het verhaal. Door de ‘act of killing’ komen de beulen van toen echter op een fascinerende manier tot zelfinzicht.

Correspondent van de Volkskrant Michel Maas wijst er in een op maandag 27 januari gepubliceerd artikel op dat de film in Indonesië verboden noch toegestaan is. Bioscopen durfden het niet aan, ‘maar toch vond de documentaire haar weg’, schrijft Maas, ‘via semi-clandestiene vertoningen in universiteiten, privé zaaltjes en culturele centra’. Gefaciliteerd door Hivos had hij daaraan dus kunnen toevoegen.

Geef filmmakers een stemJoshua Oppenheimer heeft via deze film een maatschappelijk debat over het verleden ontketend in Indonesië. Een beter voorbeeld van de kracht van onafhankelijke cinema is haast niet denkbaar. Hivos steunt wereldwijd kritische filmmakers en is hoofdsponsor van het IFFR. Tijdens het International Film Festival Rotterdam presenteert Hivos samen met het Hubert Bals Fonds een online filmfestival. Ga er dus lekker zitten en laat je vijf wereldfilms voorschotelen uit India, Guatemala, Irak, Kenia en Indonesië.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer