Moordfilm wekt beroering in Indonesië

27 januari, 2014

The Act of Killing, die vorig jaar in Nederland werd getoond op het Movies that Matter festival zoomt op een ongebruikelijke manier in op de massale moordpartijen in het Indonesië van 1965 na de omverwerping van president Soekarno. De regisseurs gaan met enkele daders terug in de tijd om de gruwelijke gebeurtenissen van weleer in filmische scènes na te spelen. Dat de daders van toen zo enthousiast als moordenaars willen acteren valt te verklaren uit de officiële lezing van de geschiedenis, waarin de slachtoffers – een miljoen in totaal – vuile communisten waren waarvan het land gezuiverd moest worden. In die versie zijn de slachters de helden van het verhaal. Door de ‘act of killing’ komen de beulen van toen echter op een fascinerende manier tot zelfinzicht.

Correspondent van de Volkskrant Michel Maas wijst er in een op maandag 27 januari gepubliceerd artikel op dat de film in Indonesië verboden noch toegestaan is. Bioscopen durfden het niet aan, ‘maar toch vond de documentaire haar weg’, schrijft Maas, ‘via semi-clandestiene vertoningen in universiteiten, privé zaaltjes en culturele centra’. Gefaciliteerd door Hivos had hij daaraan dus kunnen toevoegen.

Geef filmmakers een stemJoshua Oppenheimer heeft via deze film een maatschappelijk debat over het verleden ontketend in Indonesië. Een beter voorbeeld van de kracht van onafhankelijke cinema is haast niet denkbaar. Hivos steunt wereldwijd kritische filmmakers en is hoofdsponsor van het IFFR. Tijdens het International Film Festival Rotterdam presenteert Hivos samen met het Hubert Bals Fonds een online filmfestival. Ga er dus lekker zitten en laat je vijf wereldfilms voorschotelen uit India, Guatemala, Irak, Kenia en Indonesië.

Lees ook