Moord op Iraakse journalisten

10 december, 2013

IJRDA heeft de lokale overheid in Ninewa opgeroepen om veiligheid van journalisten te waarborgen en recente aanslagen op journalisten grondig te onderzoeken. Helaas werd de oproep in de wind geslagen.

Deze moorden staan niet op zich en zijn onderdeel van een bredere ontwikkeling in Irak om kritische stemmen het zwijgen op te leggen. Reporters Without Borders en Human Rights Watch melden ook dat Iraakse journalisten vooral worden bedreigd als ze schrijven over corruptie, gewapend geweld of andere politiek gevoelige onderwerpen. Ze worden door de overheid vervolgd voor laster. Het Centre for the Legal Protection of Journalists zegt op dit moment meer dan tien journalisten te representeren die vervolgd worden.

Gevaarlijk voor journalistenDe veiligheidssituatie in Irak is onvoorspelbaar en zal naar verwachting verslechteren tijdens de verkiezingscampagne in maart-april 2014. Volgens de Journalistic Freedoms Observatory in Bagdad zijn sinds 2003, 50 journalisten gedood in Mosul. Dit maakt Mosul en Ninewa voor journalisten tot zeer gevaarlijke plekken.

Steun voor kritische stemmenHivos steunt de IJRDA sinds 2012 bij het bieden van juridische en technische ondersteuning aan journalisten. De Journalists Rights Defense Association documenteert o.a. geweld tegen journalisten en schrijvers in Irak. Met de steun van Hivos organiseerde de vereniging ook opleidingen voor circa 150 Iraakse journalisten. Tijdens de cursussen kregen zij informatie over onderzoeksjournalistiek, documentatie, het aanpakken van corruptie en mensenrechten. Hivos beschouwt onafhankelijke journalistiek van het grootste belang voor democratische ontwikkeling.

Marcel van der Heijden, programmamanager van het CSO Capacity Development Programme Irak stelt dat "het recente geweld tegen journalisten in Mosul duidelijk laat zien waarom het zo belangrijk is dat we IJRDA ondersteunen. We hebben immers hetzelfde doel: Een Irak waar journalisten in staat zijn om kritisch te zijn en hun werk veilig en effectief te doen."

Voorbeelden van geweld tegen journalisten in Mosul:

– 3 december 2013: Aadel Mohsen Husain, journalist en activist gelieerd aan IJRDA vermoord (op de foto).

– 24 november 2013: Alaa Edward Butros, journalist voor Al – Rashid TV, vermoord.

– Eind oktober: Houssam Mahmoud Farj en Salim Mohamed met de dood bedreigd n.a.v. corruptie documantaire "The Reign of Chaos”. 

– 27 oktober 2013: Falah Hassan, correspondent voor Al – Masar TV, raakt zwaar gewond bij aanslag door gewapende mannen.

– 24 oktober 2013: Bashar Abdul – Qader Najm Al- Nouaymi , een cameraman werkend voor persbureau Al- Mosuliya, vermoord.

– 8 oktober 2013: Saad Zaghloul, woordvoerder van de gouverneur van Ninewa, Atheel Nujaifi gedood. (Ook de vorige woordvoerder van deze gouverneur, Qahtan Sami, werd gedood in juli. Beiden werkten eerder als journalist).

– 5 oktober 2013: Mohammed Karim Al- Badrani, tv- verslaggever bij de Al- Sharqiya nieuwsdienst en zijn cameraman, Mohammed al – Ghanem Al- Obeidi vermoord.

Lees ook