Moedige Mensen

Werken aan een betere wereld

Onze missie is er een van de lange adem. Maar onderweg boeken we zichtbare resultaten. Hieronder lees je de verhalen van Audrey, Graciela en Ángela. Drie moedige mensen die met de hulp van Hivos hun nek hebben uitgestoken. Die zich niet hebben laten afschrikken, maar in actie zijn gekomen tegen onrecht en ongelijkheid.

Graciela Pérez Rodriguez

In Mexico woedt een hevige strijd tussen drugkartels en de overheid. Daarbij zijn honderdduizenden slachtoffers gevallen en worden duizenden mensen vermist. Gedreven door de vermissing van haar eigen dochter, broer en twee neven komt Graciela Pérez Rodríguez op voor de rechten van familieleden van verdwenen personen.

Slachtoffers van verdwijning

De mensenrechtenactiviste heeft zich als leek verdiept in forensische wetenschap en is onderdeel van Forensic Citizen Science. Dit collectief van familieleden van vermiste personen heeft onder meer een DNA-databank door en voor burgers opgezet. De databank helpt bij het identifi ceren van teruggevonden slachtoff ers van verdwijning.

Wie zich verzet tegen de criminelen van de drugskartels is zijn of haar leven niet zeker. Hivos helpt Graciela daarom op het gebied van digitale en fysieke veiligheid en mentale weerbaarheid. Zo kan ze haar missie veiliger uitvoeren. Voor haar moedige inzet is Graciela door de Nederlandse overheid onderscheiden met de Mensenrechtentulp 2017.

Audrey Mbuga

Ik blijf strijdbaar omdat ik weet dat wat ik doe effect heeft voor volgende generaties.

In Kenia is het niet veilig voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Ze worden gediscrimineerd en lopen de kans vervolgd te worden. Audrey Mbugua verzet zich hier tegen. Ze stond als één van de eersten in Kenia op voor gelijke rechten voor transgenders, simpelweg omdat niemand anders dapper genoeg was om het te doen. “Mijn strijd heeft me veel gekost. Ik ben mijn anonimiteit, persoonlijke veiligheid en kans op werk kwijtgeraakt. Maar ik blijf strijdbaar omdat ik weet dat wat ik doe eff ect heeft voor volgende generaties.”

Transgenders

Het werk van Audrey en haar organisatie levert resultaat op. “Dankzij ons kunnen transgenders hun foto en naam veranderen in het identiteitsbewijs. Ook zijn we in 2017 eindelijk erkend als maatschappelijke organisatie en hebben vanuit die positie verzoeken ingediend om wetten aan te passen aan de behoeften van transgenders. Hivos is een van de weinigen die ons altijd heeft gesteund. Daardoor zijn we uitgegroeid tot waar we nu staan.”

Doña Ángela

Het is drie uur in de ochtend. De meeste mensen slapen en denken nog niet eens aan de volgende dag. Maar dat geldt niet voor de 71-jarige doña Ángela. Zij is al wakker en op weg naar de stad om chloor te kopen voor het drinkwatersysteem van haar dorp. In Seares in het noorden van Nicaragua, was het normaal om in een door mannen gedomineerde cultuur te leven. Toch werd Ángela benoemd tot coördinator van het lokale drinkwaterproject. “Vóór mij werden twee mannen aangesteld, maar ze weigerden, omdat het te veel tijd zou kosten.” Het leven had de alleenstaande moeder van vijf echter al geleerd dat met wilskracht en hard werken alles mogelijk is. En het is haar gelukt. Het dorp is de trotse bezitter van een veilig drinkwaternetwerk.

Kansen voor vrouwen

Ángela wordt sinds twee jaar gesteund door een project van Hivos. Daardoor is het netwerk verder uitgebreid en de kwaliteit van het water verbeterd. Ze is ook hoopvol over de toekomst van andere vrouwen in het dorp, die dankzij het project trainingen volgen of een studie doen. Voor Ángela is dit een enorme vooruitgang: “hoewel er nog steeds een mannencultuur heerst, zijn er voor vrouwen nu meer kansen dan vroeger. We zijn veel meer empowered.”

Steun je het werk van Hivos?

Hivos zet zich in voor een wereld waarin vrouwen dezelfde rechten hebben als mannen. Waarin het niet uitmaakt of je homo of hetero bent. Een wereld zonder uiterste houdbaarheidsdatum, omdat we steeds vaker kiezen voor duurzame oplossingen. Wil jij ons daarbij steunen?

Doneer nu