Ministerie van Energie Indonesie en Hivos tekenen akkoord Sumba

15 februari, 2013

Eco Matser van Hivos is blij met de overeenkomst. "Alleen kunnen we de doelstelling nooit realiseren. We hebben vanaf het begin aangestuurd op  nauwe samenwerking met andere partijen. Deze stap van het Ministerie  van Energie is meer dan welkom".

Hivos blijft nauw betrokken in het proces. Zo zal Hivos de rol als secretariaat voor alle betrokken partijen op zich nemen. “Een onafhankelijk rol waarin we mee kunnen helpen,  maar ons ook kritisch kunnen opstellen”.
  

Ambitieuze plannen
 De overeenkomst werd tijdens een driedaagse bijeenkomst over Sumba gesloten. Overheden, bedrijven en NGO’s bespraken de stand van zaken. Er liggen ambitieuze en concrete plannen voor waterkracht, zonnepanelen en windenergie. Een deel van deze plannen wordt nu al uitgevoerd. Vertegenwoordigers van NGO’s wijzen wel op het belang van goede monitoring. Sommige  instanties richten zich te veel op kwantitatieve doelstellingen.  En het gaat niet zozeer om de aantallen, maar om de duurzaamheid en kwaliteit. De biogasinstallaties van Hivos werden tijdens de bijeenkomst als voorbeeld genoemd, omdat deze installaties ook op de langere termijn nog goed werken. De universiteit van Kupang is bereid om als onafhankelijke instantie de voortgang en duurzaamheid van de oplossing te volgen.

Met deze vergadering in Jakarta en het ondertekenen van de overeenkomst, gaat het initiatief Sumba 100% Duurzaam een nieuwe fase in. De focus ligt nu op de uitvoering: met inwoners, overheden, NGO’s en bedrijven op Sumba aan de slag om duurzame energie bij de mensen thuis te krijgen.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer