Metropolis: Weer die tijd van de maand…

15 maart, 2012

In Zambia blijken ze juist weer hartstikke geëmancipeerd. Daar kunnen vrouwen maandelijks een vrije dag opnemen als ze ongesteld zijn, de zogenoemde mother’s day. Een echt vrije geest vonden we in San Francisco: menstruatiekunstenares May Ling Su beschildert zichzelf iedere maand met haar eigen menstruatiebloed.

Vooruitblik volgend seizoen De acht afleveringen die we vanaf juli uitzenden vormen alweer het tiende seizoen van Metropolis. Hierin gaan we nog eens op zoek naar verhalen over homoseksualiteit en obesitas. Maar na de succesvolle uitzending over Haar in de afgelopen reeks, blijven we ook in dit nieuwe seizoen dichtbij het menselijk lichaam. Hoe gaat men in de wereld om met tanden? Zelfverklaarde tandartsen in India trekken kiezen bijvoorbeeld gewoon op straat. Ongetwijfeld een stuk goedkoper dan naar een echte tandarts gaan, maar beter?
 
 Ook volgen we wereldburgers die op een bijzondere manier een partner zoeken. Bijvoorbeeld door willekeurig telefoonnummers te bellen in de hoop een leuke vrouw aan de lijn te krijgen (in Egypte). En in de Verenigde Staten vonden we een man die zichzelf God noemt en midden in de woestijn zijn eigen ‘sex bar’ is begonnen. Intussen is het een toeristische trekpleister geworden en komen vrouwen er maar wat graag naartoe om er voor hem uit de kleren te gaan.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer