Metropolis TV over luizenbaantjes

14 juli, 2011

Zo ontmoet reporter Sasha een gelegenheidszwerver in Estland. In het weekend verruilt hij zijn kantoorpak voor een paar vodden en in de straten van Talinn bedelt om aalmoezen. Hij begon ermee voor de kick, maar met een opbrengst van zo’n twintig euro per keer begint het toch een lucratieve business te worden.
 

Muntjes vissen In India duiken de vrienden Vicky en Raju iedere avond in de Yamuna rivier om de muntjes die toeristen erin hebben gegooid weer op te vissen. Opbrengst: vijf euro per dag. En in Jakarta vonden we een bijzonder tafereel: in de spits is het niet toegestaan om met minder dan drie personen in een auto te zitten. Dus wie zijn collega niet tot carpoolen kan overhalen, huurt iemand als mevrouw Etty in. Zij biedt zichzelf aan als betaald bijrijder.

Donderdag 14 juli om 21.00 uur
Metropolis over bedelen, bijrijden en andere slimme bijverdiensten. Donderdag 14 juli om 21.00 uur op Nederland 3. Presentatie: Stef Biemans. Alle reportages zijn na de uitzending in hun geheel te bekijken op de website van Metropolis.

Hivos en Metropolis De meer dan vijftig lokale correspondenten van VPRO’s Metropolis gaan iedere week wereldwijd op zoek naar opvallende verhalen uit het dagelijks leven van mensen in hun land. Vrijheid voor expressie neemt een prominente plek in binnen het ICT & Media programma  van Hivos. Het idee is dat (burger)journalisten de algehele vrijheid van meningsuiting in bepaalde landen kunnen bevorderen.

Lees ook

 • ‘Nashville’-verklaring sluit mensen willens en wetens uit

  07/01/2019

  De zogenaamde Nashville verklaring lijkt uit een ander tijdperk te komen en is een vrijbrief om LHBTI’s te discrimineren en buiten te sluiten.

  Lees meer

 • Zonder vrouwen geen vrede

  21/12/2018

  De Syrische Rajaa Altalli is een vrouwenrechtenactiviste in hart en nieren. Ze doet haar werk vol overgave, omdat ze de dringende noodzaak voelt. Makkelijk is dat niet, in een land waar sinds 2012 een verwoestende burgeroorlog woedt.

  Lees meer

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer