Metropolis tast in het duister: blind zijn

7 februari, 2013

Blinde scherpschutter Deze week tast Metropolis in het duister. We gaan mee in het wel en wee van de blinde wereldburger. In Nederland proberen we het onze blinde landgenoten op allerlei manieren zo makkelijk mogelijk te maken, met blindenpaden en tikkende stoplichten bijvoorbeeld. Maar jager Carey in het Noord-Amerikaanse stadje Fargo moet zijn eigen boontjes doppen. Hoewel hij geen hand voor ogen ziet, lukt het hem wel om loslopend wild in het vizier te krijgen en zo voor eten op tafel te zorgen.

Met een beetje hulp van zijn collega-schutters levert Carey’s jachttalent hem al jaren een volle vriezer met hertenvlees op. Dit naar grote tevredenheid van zijn vrouw, die maar wat trots is op haar kostwinnende blinde scherpschutter.
 
Tanzania De 10-jarige Abdul Shakur in Tanzania heeft het heel wat lastiger als blinde jongen. Vlak na zijn geboorte ontdekten zijn ouders de visuele handicap van hun zoon, waarop zijn vader het jonge gezin in de steek liet. Het krijgen van een blind kind wordt in Tanzania vaak nog als schande gezien. Gelukkig beginnen de voorzieningen voor blinde kinderen in Tanzania langzaam op gang te komen en krijgt Abdul nu les van een leraar-aan-huis. En hij blijkt een bijzonder slim mannetje te zijn.

 

 

Voetbalfans In Nederland bestaan er wel veel  voorzieningen voor slechtzienden. De 61-jarige voetbalfan Swiep uit  Zoetermeer is al dertig jaar blind en reeds zijn hele leven ADO-fan. Hij  heeft het nieuwe stadion van zijn Haagse club nog nooit gezien, maar  hij zit er wel tijdens alle wedstrijden langs de lijn. Want in Nederland  zijn er drie voetbalclubs met een speciale blindentribune in hun  stadion en ADO is er één van. Swiep zit op zijn exclusieve tribune  lekker dichtbij het veld en er is zelfs een speciale verslaggever voor  de blinde voetbalfans.

Automonteur En in Senegal vond onze correspondent Alhamdou een bijzonder getalenteerde blinde automonteur. Pape Seck heeft zijn ogen tijdens zijn werk helemaal niet nodig, want hij kan als een auto aan komt rijden al horen wat er mis mee is. Iedere maandag vertrekt hij van het platteland naar zijn werkplaats in de hoofdstad Dakar. “Ik ben zo dol op mijn baan, dat ik op vrijdag al uitkijk naar de volgende werkweek,” aldus Pape terwijl hij op de tast aan een kapotte vrachtwagenmotor sleutelt.

Op 7 februari om 21.00 uur op Nederland 3 in Metropolis.

Metropolis is er op Nederland 3 maar ook online, want alle reportages vanuit de wereld zijn in hun geheel te bekijken op www.metropolistv.nl.

Metropolis komt tot stand in samenwerking met Hivos en de European Cultural Foundation.

Lees ook