Metropolis over dierenliefhebbers

18 januari, 2012

In Armenië ontmoeten we Garek. Hij erfde de liefde voor slangen van  zijn oma en in de loop der jaren ontwikkelde hij een opmerkelijke  eigenschap: hij is immuun geworden voor slangengif.

Nog bonterVeel  wereldburgers hebben een hechte band met hun huisdier, zo ook Carolyn in  Estland. Alleen houdt zij niet van een gewone kat of hond, maar deelt  ze haar huis met Rafi, haar 120 kilo zware varken. Nog bonter maken ze  het in Burkina Faso, waar in sommige plattelandsdorpjes een heilige  status wordt toegekend aan krokodillen. De reptielen lopen vrij rond  door de straten en de kinderen leren zelfs zwemmen door de beesten bij  hun staart vast te houden.

Ook in Nederland treffen we mensen die het beste met de beestjes voor  hebben. Want naast voedselbanken voor mensen telt ons land inmiddels ook  vier voedselbanken speciaal voor dieren. Ina uit Zaandam gaat iedere  week langs de lokale dierenvoedselbank zodat ook haar hond tijdens de  crisisjaren niet op een lege maag pootjes hoeft te geven.

Hivos en de VPROOntwikkelingsorganisatie Hivos en de VPRO maken met Metropolis TV  een  modern buitenlandprogramma gericht op iedereen die voorbij  zijn/haar  eigen achtertuin wil kijken. Aan de basis van het programma  ligt een  wereldwijd netwerk van meer dan 60 jonge, veelal lokale  verslaggevers  van de YouTube generatie. Zij doen – aan de hand van  thema’s – op een  persoonlijke manier verslag van de kleine en grote  gebeurtenissen in hun  land.

In katzwijm voor een krokodil en bijzonder goede hondenlevens.  Metropolis over dierenliefhebbers. Donderdag 19 januari om 21.00 uur op  Nederland 3.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer