Metropolis op zoek naar de kerstman

23 december, 2010

De Kerstman is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen waar je steeds minder om heen kunt (als is het maar vanwege zijn omvang). Ooit een puur Amerikaanse kindervriend, is de Kerstman in onze geglobaliseerde wereld in de decembermaand alomtegenwoordig. Zelfs in Nederland heeft Sinterklaas steeds meer concurrentie van zijn gezette Amerikaanse collega.

Westers kapitalisme
Staat de Kerstman symbool voor het oprukkende westerse kapitalisme? Of is hij een goedzak die ‘the spirit of giving’ verspreidt? Wereldwijd zocht en vond Metropolis Kerstmannen om daar een antwoord op te krijgen. Van Santa University in de Verenigde Staten tot een arme Kerstman uit Kenia die staat te zweten in zijn Kerstmanpak: wie is de man onder de rode muts?

Hivos en Metropolis
Hivos en de VPRO maken met Metropolis TV een modern buitenlandprogramma gericht op iedereen die voorbij zijn/haar eigen achtertuin wil kijken. Aan de basis van het programma ligt een wereldwijd netwerk van meer dan 60 jonge, veelal lokale verslaggevers van de YouTube generatie. Zij doen – aan de hand van thema’s – op een persoonlijke manier verslag van de kleine en grote gebeurtenissen in hun land.

Donderdag 23 december om 20.30 uur op Nederland 3 in Metropolis!

Lees ook

 • ‘Film opent andere luikjes’

  29/05/2019

  Het Queer Film Festival sprak met onze programmamanager Sexual Rights & Diversity Karen Hammink over het belang en effect van film als het gaat om meer bewustwording en begrip voor LHBTI’s.

  Lees meer

 • Nieuw programma ‘Work: No Child’s Business’ ter bestrijding van kinderarbeid gelanceerd

  24/05/2019

  Stop Kinderarbeid (gecoördineerd door Hivos), UNICEF Nederland en Save the Children Nederland verwelkomen unieke kans om bij te dragen aan het uitbannen van kinderarbeid. 23 mei, Den Haag.  Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de Alliantie van deze organisaties €35 miljoen zal ontvangen om hun nieuwe programma ‘Work: No Child’s Business’ uit […]

  Lees meer

 • De revolutie van een oma

  23/05/2019

  De 81-jarige Elena uit Costa Rica is een moedige oma die opkomt voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Elk jaar maakt zij de regenboogvlaggen voor de pride parade. Ze werd het symbool voor acceptatie in een conservatief land. Haar kleindochter en LHBTI-activist Shi vertelt ons hun verhaal.

  Lees meer