Metropolis met Magere Hein de wereld rond

29 december, 2011

In Nederland is de persoonlijke uitvaart in opkomst. Zo is Metropolis bij de uitvaart van vrachtwagenchauffeur Benny. Zijn laatste wens was een afscheid in een vrachtauto, dus wordt hij bij wijze van laatste groet in een heuse Scania begrafenistruck door Nijmegen gereden. Op andere plekken in de wereld pakken ze het afscheid van het leven nog uitbundiger aan.

Nooit afscheidIn Kenia sluit Metropolis aan bij een rouwstoet die wordt opgeluisterd door professionele rouwers, ingehuurd door de familie om met zoveel mogelijk lawaai de grafstemming te vergroten en de dode een waardig afscheid te bezorgen. Op de Filippijnen is een plek waar nabestaanden nooit echt afscheid nemen van de overledenen. Op de noordelijke begraafplaats van Manilla spelen kinderen tussen de graven terwijl hun ouders boodschappen doen in de tot supermarktjes omgetoverde tombes. Duizend gezinnen wonen in en rondom de graven omdat ze geen geld hebben voor een normaal huis. En daarbij vinden ze het fijn om de familie ook na de dood gezellig bij elkaar te houden. (zie foto)

Het meest opmerkelijke verhaal komt deze week uit Puerto Rico. Aflegger Victor ontwikkelde een nieuwe manier van opbaren, waarbij je ervoor kunt kiezen na je overlijden opgezet te worden in de houding die jij wilt. Bijvoorbeeld op je motor, als Che Guevara of achter het stuur van de ambulance waar je je hele leven op gereden hebt.

Hivos en de VPROOntwikkelingsorganisatie Hivos en de VPRO maken met Metropolis TV een  modern buitenlandprogramma gericht op iedereen die voorbij zijn/haar  eigen achtertuin wil kijken. Aan de basis van het programma ligt een  wereldwijd netwerk van meer dan 60 jonge, veelal lokale verslaggevers  van de YouTube generatie. Zij doen – aan de hand van thema’s – op een  persoonlijke manier verslag van de kleine en grote gebeurtenissen in hun  land.

Metropolis gaat met Magere Hein de wereld rond. Donderdag 29  december om 21.00 uur op Nederland 3. Presentatie: Stef Biemans.  Metropolis is er op Nederland 3 maar ook online, want alle reportages  vanuit de wereld zijn in hun geheel te bekijken op www.metropolistv.nl.

Lees ook