Metropolis kickt af

26 januari, 2012

In Burkina Faso helpt dominee Samuel de 21-jarige Sori van de wiet af. Als Sori agressief wordt, bindt hij hem vast aan een boom en laat hem daar zitten tot hij is afgekoeld. Ondertussen wordt er door de dominee en zijn volgelingen voor hem gebeden. Dat klinkt rigoureus, maar het is wel effectief. Want zo blijft hij zeker clean, aldus de dominee.
Nog zo’n opvallende ontwenningskuur vond onze correspondent in Thailand. De 24-jarige Jan rookte vroeger heroïne, maar ze houdt zich in de afkicktempel nu dagelijks bezig met een braakritueel.

Heel veel biddenIn Indonesië is Metropolis in ’s lands enige islamitische afkickkliniek. Moslims die ten prooi zijn gevallen aan de verleidingen van verdovende middelen komen hier naartoe om te ontnuchteren. En dat doen ze vooral door heel veel te bidden, zeker acht uur per dag.
Hier in Nederland hebben we heel wat aangenamer therapieën. Om van de drank af te komen volgt Mark in Zeist een antroposofische afkickkuur. Hierbij mag hij uren badderen, wordt hij dagelijks ingebakerd als een baby en iedere avond ingestopt. Dat klinkt toch een stuk prettiger dan ‘Plan Zuiplap’ in Nicaragua, waar notoire alcoholisten gewoon van straat geplukt worden, kaalgeschoren en verplicht in de rehab gaan.

Hivos en de VPROOntwikkelingsorganisatie Hivos en de VPRO maken met Metropolis TV   een  modern buitenlandprogramma gericht op iedereen die voorbij   zijn/haar  eigen achtertuin wil kijken. Aan de basis van het programma   ligt een  wereldwijd netwerk van meer dan 60 jonge, veelal lokale   verslaggevers  van de YouTube generatie. Zij doen – aan de hand van   thema’s – op een  persoonlijke manier verslag van de kleine en grote   gebeurtenissen in hun  land.

Stoppen met spuiten en slikken. Metropolis over afkicken. Donderdag 26 januari om 21.00 uur op Nederland 3.

Lees ook