Metropolis-correspondent verslaat opstanden in Jemen

11 mei, 2011

In de reportage The Cost of Freedom vertelt Mogib dat President Ali Abdullah Saleh al 32 jaar aan de is macht in Jemen. De kritiek op hem is dat hij meer regeert als een koning dan als president. De bevolking, en met name de jeugd, zint op een revolutie, maar de demonstraties worden vaak hardhandig uiteen geslagen.

Sociale MediaIn de tweede reportage, Spider Web or Tribes, is te zien hoe groot de rol van sociale media is in het ontstaan en het voeden van de protesten in Jemen. Mogib ondervindt dat de rol van het internet groeit, maar dat de impact, dankzij het grote aantal digibeten in het land, niet zo groot is als bij de demonstraties in Egypte en Tunesië. De Jemenitische stammen blijken van groter belang.

VrouwenDe anti-regeringsdemonstraties in Jemen zijn niet alleen een mannelijke aangelegenheid. Ook Jemenitische vrouwen gaan de straten op om hun stem te laten horen. Ze strijden niet alleen voor een nieuwe regering, maar ook voor gelijke rechten. Zolang ze die nog niet hebben, moeten de vrouwen echter gescheiden van de mannen demonstreren. Dit is te zien in de derde Metropolis reportage, Women Challenging Chains.

De reportages van Mogib zijn te bekijken op de website van Metropolis. Let op: ze bevatten beelden die als schokkend kunnen worden ervaren.

Vanaf 16 juni kun je weer elke donderdagavond kijken naar Metropolis TV, het moderne buitenlandprogramma van de VPRO en Hivos, gericht op iedereen die voorbij zijn/haar eigen achtertuin wil kijken. Aan de basis van het programma ligt een wereldwijd netwerk van meer dan 60 jonge, veelal lokale verslaggevers van de YouTube generatie. Zij doen – aan de hand van thema’s – op een persoonlijke manier verslag van de kleine en grote gebeurtenissen in hun land.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer