Mensenrechtenverdedigers voor Syrische rechtbank

19 augustus, 2013

De medewerkers van het mediacentrum werden op 16 februari 2012 gearresteerd tijdens een inval in het SCM kantoor. Onder hen Mazen Darwish, de oprichter van het Syrische Centrum voor Media en Vrijheid van Meningsuiting. Sommige van de mensenrechtenactivisten zijn gemarteld en in eenzame opsluiting vastgezet zonder contact met advocaten of familie.
 

TerrorismeDe vijf zijn aangeklaagd wegens ‘aanzetten tot terroristische daden’ op basis van artikel 149 van het Syrische Wetboek van Strafrecht en artikel 8 van de Anti-Terrorisme Wet die sinds 2012 van kracht is. Mensen die schuldig zijn bevonden kunnen veroordeeld worden tot straffen van drie tot vijftien jaar gevangenis en dwangarbeid. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is al meermaals uitgesteld. Na de aanklacht van 27 februari 2013 was de behandeling eerst gepland op 19 mei, vervolgens op 26 juni en nu dus op 21 augustus aanstaande. Het is de vraag of de rechtszaak deze keer wel doorgaat.
 

PolitiekMazen Darwish en zijn SCM collega’s hebben zich altijd op vreedzame wijze ingezet om mensenrechten en vrijheden te bevorderen, in het bijzonder voor de vrijheid van meningsuiting. Hivos is er van overtuigd dat de aanklacht tegen de vijf medewerkers van SCM politiek gemotiveerd is, louter vanwege hun werk als mensenrechtenverdedigers. Hivos maakt zich zorgen dat de procesgang niet zal voldoen aan internationale standaarden voor een eerlijk proces.

Lees ook: 

Foto: copyright SCM

Lees ook