Mensenrechtentulp voor Mideast Youth

10 december, 2014

Esra’a Al Shafei, oprichter en directeur van Mideast Youth, nam op 9 december 2014 de Mensenrechtentulp in ontvangst. Al Shafei is een van de meest invloedrijke internetactivisten van de Arabische wereld. Sinds 2006 bouwt zij met haar organisatie websites die sterke inhoud en toegankelijk design combineren. Zodat de boodschap van Mideast Youth niet alleen verteld, maar ook gehoord wordt.

Het internet is voor Al Shafei een belangrijk middel om debatten te starten, bewustzijn te creëren en een veilige haven te bieden aan activisten. Het werk van Mideast Youth heeft geleid tot een actief netwerk van voornamelijk jonge mensen die samen een breed scala aan mensenrechtenkwesties op de agenda zetten. Ook onderwerpen die nog taboe zijn in veel delen van het Midden-Oosten worden hierbij niet geschuwd. Denk bijvoorbeeld aan de erkenning van de rechten van LHBTI’s en etnische en religieuze minderheden en de bescherming van arbeidsmigranten.

Tijdens de prijsuitreiking prees minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders Al Shafei voor haar vernieuwende aanpak. “De dramatische wereldwijde verslechtering van de naleving van mensenrechten vraagt om onconventionele bestrijding van schendingen. Daar blinkt Mideast Youth in uit”, aldus Koenders. Mideast Youth krijgt van het ministerie 100.000 euro aan prijzengeld om haar werk verder uit te breiden.

Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer