Mensenrechtentulp voor Mideast Youth

10 december, 2014

Esra’a Al Shafei, oprichter en directeur van Mideast Youth, nam op 9 december 2014 de Mensenrechtentulp in ontvangst. Al Shafei is een van de meest invloedrijke internetactivisten van de Arabische wereld. Sinds 2006 bouwt zij met haar organisatie websites die sterke inhoud en toegankelijk design combineren. Zodat de boodschap van Mideast Youth niet alleen verteld, maar ook gehoord wordt.

Het internet is voor Al Shafei een belangrijk middel om debatten te starten, bewustzijn te creëren en een veilige haven te bieden aan activisten. Het werk van Mideast Youth heeft geleid tot een actief netwerk van voornamelijk jonge mensen die samen een breed scala aan mensenrechtenkwesties op de agenda zetten. Ook onderwerpen die nog taboe zijn in veel delen van het Midden-Oosten worden hierbij niet geschuwd. Denk bijvoorbeeld aan de erkenning van de rechten van LHBTI’s en etnische en religieuze minderheden en de bescherming van arbeidsmigranten.

Tijdens de prijsuitreiking prees minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders Al Shafei voor haar vernieuwende aanpak. “De dramatische wereldwijde verslechtering van de naleving van mensenrechten vraagt om onconventionele bestrijding van schendingen. Daar blinkt Mideast Youth in uit”, aldus Koenders. Mideast Youth krijgt van het ministerie 100.000 euro aan prijzengeld om haar werk verder uit te breiden.

Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Lees ook